Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.854

Výmaz exekuce, exekučního zástavního práva z listu vlastnictví na katastru nemovitostí ČR

Odesláno: 
Otevřeno 10184 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
máme v úmyslu koupit byt, na který je v katastru nemovitostí uvedeno omezení vlastnického práva – „Zahájení exekuce – pan X“ (pan je momentálně vlastníkem bytu). Z peněz utržených za prodej bytu by se uhradila celé částka požadovaná exekutorem, čímž by byl prakticky dluh uhrazen. Bohužel pan X s exekucí nesouhlasí a současně podal návrh na zastavení exekuce. Bylo nám řečeno, že katastrální úřad může (zatím se jedná pouze o zahájení exekuce) na základě kupní smlouvy byt na nás převést, čímž se fakticky staneme majiteli bytu a zároveň tím dojde k úhradě dluhu u exekutora (z peněz za koupi bytu z advokátní úschovny). Pan X také zažádá exekutora o výmaz formulace o zahájení exekuce, tj. v LV daného bytu pak bude uvedeno „zahájení exekuce“ a zároveň „podán návrh na výmaz o zahájení exekuce“, ale tyto záznamy zůstanou uvedeny v omezení vlastnického práva do té doby, dokud nebude nějakým způsobem vyřešen návrh na zastavení exekuce pana X. Můj dotaz je, zda tyto zápisy o exekuci na pana X a podání žádosti o výmaz jsou po převedení vlastnických práv na nás již pouze „kosmetické“ a nám z nich nehrozí žádná finanční či majetková újma, a nebo hrozí, že pokud se pan X opět dostane do další jiné exekuce bude i tento již náš byt touto exekucí ohrožen?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, doporučuji počkat na rozhodnutí exekutora o návrhu povinného na zastavení exekuce. Povinný má totiž exekučním příkazem zákaz dispozice s majetkem postiženým exekucí, (tj. s bytem). Až bude rozhodnuto o návrhu na zastavení exekuce komunikovala bych s exekutorem a v součinnosti s povinným (vlastníkem bytu) by bylo možné byt koupit a uhradit tak dlužnou částku vymáhanou exekucí. Poté bude na základě návrhu povinného vymazána exekuce z KN a současně bude na Vás převedené vlastnické právo k bytu. Poté co budete v KN zapsáni jako vlastníci tak se Vás problémy povinného již netýkají.
 
děkuji za odpověď. Bohužel jsme v jiné situaci – na byt je již daná záloha a v průběhu vyřizování koupě bylo zahájeno exekuční řízení (status ZAHÁJENÍ A NE EXEKUČNÍ PŘÍKAZ). Shodli jsme se i s exekutorem, že exekuci do dalšího stadia nepostoupí – aby majetek nezablokoval (a mohl být převeden na katastrálním úřadě na nás), že i pro něj ideální to, že exekuci zaplatíme (přes advokátní úschovnu), čímž majetek nebude zatížený exekucí a obchod bude pokračovat dál. Bohužel bez našeho vědomí pan X dal návrh na zastavení exekučního řízení, což situaci zkomplikovalo. Teď potřebujeme obchod dokončit, tj. podepsat kupní smlouvu. Pan X návrh na zastavení exekuce nechce vzít v žádném případě zpět. Tím pádem zbývá jen možnost provést platbu přes advokátní úschovnu směrem k exekutorovi, poté pan X musí zažádat o výmaz statusu „zahájení exekuce“. Bohužel dokud nebude návrh na zastavení exekučního řízení vyřízen, nemůže dát exekutor katastru nemovitosti pokyn k úplnému výmazu informací týkajících se exekuce (pouze nechá zapsat „podán návrh na výmaz zahájení exekučního řízení pana X). Proto nám jde o informaci, zda pokud takto obchod bude dokončen, neriskujeme náš majetek; zda skutečně majetek, který je v katastru nemovitostí zapsán na jméno nabyvatele v kupní smlouvě a pouze má z procesních důvodů v popisu informaci o proběhlé exekuci původního vlastníka, není i v budoucnu napadnutelný v případě další exekuce na pana X.
 
Zdravím Vás, v tomto případě postupujete zcela správně, tedy v součinnosti s exekutorem a advokátem. Prodávajícího nemůžete proti jeho vůli donutit k zpětvzetí návrhu na nařízení exekuce, leda, že by ve smlouvě samotné bylo nějaké ustanovení (průtahy smluvních stran), které by uložené této sankce umožnilo. Další možností by bylo odstoupit od smlouvy z důvodu exekuce a chování prodávajícího. Z Vašeho dotazu však vyplývá, že chcete, aby obchod zdárně proběhl.
Pro úplnost uvádím, že než bude nemovitost zapsána v KN na Vás jako na nové nabyvatele a než bude rozhodnuto o zastavení exekuce, mohli by se do exekuce na majetek povinného eventuálně přihlásit i další věřitelé se svými vykonatelnými pohledávkami. Až bude majetek v KN přepsán na Vás, již by Vás neměla exekuce na majetek povinného ohrožovat, neboť exekuce na původního vlastníka (pana X) bude vymazána, neboť došlo k úhradě dluhu a exekutor věděl o převodu vlastnického práva k nemovitosti.
 
Dobrý den,

je možné aby byl zahrnut do exekuce byt, u kterého je omezení vlastnického práva, konkrétně se jedné o "Zástavní právo smluvní"? A v případě, že toto možné je, jak po případném prodeji takového bytu probíhá finanční vypořádání? Je z utržených peněz uspokojena nejprve pohledávka týkající se zástavy (konkrétně jde o banku, která na koupi bytu půjčila peníze a bytem se ji ručí), nebo se nejprve vypořádává exekuce?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano toto možné je. Banka může v případě exekuce požadovat zaplacení zbytku dlužné částky, tzn. , že v tomto případě obvykle dochází k tzv. zesplatnění úvěru. K uspokojení v případě prodeje uvádím, že se nejprve uspokojí pohledávka oprávněného v exekuci a zbytek peněz by měl připadnout povinnému. Povinný by měl částku, kterou obdržel z prodeje nemovitosti v exekuci patrně poukázat úvěrující bance jako úhradu zesplatněné části úvěru, a to včetně případných smluvních sankcí.