Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.257

Exekuce spoluvlastnického podílu nemovitosti, ačkoliv nic nedlužím

Odesláno: 
Otevřeno 1665 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
asi před měsícem jsme s bratrem zdědili dům po zemřelém otci. A nyní jsem se dozvěděla že je dům v exekuci bratrovou vinou. Ale on vlastní jenom půlku. Jak to souvisí s mojí půlkou když já dluhy nemám a o té exekuci mě nikdo ještě neinformoval, dozvěděla jsem se to z katastru nemovitostí. V domě má ještě věcné břemeno užívání babička. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den. Pro dluhy jiné osoby není možné exekuovat Váš majetek (s určitými výjimkami u manželů), ani kdyby tou osobou byl Váš bratr. Podejte proto návrh na částečné zastavení exekuce v rozsahu Vašeho spoluvlastnického podílu na nemovitosti a přiložte k němu ověřenou kopii usnesení o dědictví. Nejdříve si však v katastru ověřte, zda je nařízena exekuce na celou nemovitost a nikoliv jen na bratrův podíl.
 
Dobrý den,

mám dotaz ohledně přepsání majetku. S mým bratrem vlastníme na pul domek po babičce a chtěla bych ho vyplatit a přepsat dům na sebe. Ale nyní jsme zjistili že bratr je v insolvenčním úpadku. Na katastru ale v zástavě nic není. Je možné na základě kupní smlouvy dům přepsat na mě? A poté by banka vyplatila bratra?
Děkuji za odpověď.

Buchtelová Michaela
 
Zdravím Vás, pokud bratrův podíl není zatížen zástavním právem a ani na jeho podíl není uvalena exekuce, je možné domek převést přímo kupní smlouvou uzavřenou s bratrem (je-li řešením bratrova úpadku oddlužení plněním plátkového kalendáře), pokud by byl úpadek řešen oddlužením zpeněžením majetkové podstaty nebo přímo konkursem, bylo by nutné smlouvu sepsat přímo s insolvenčním správcem, který by danou nemovitost či bratrův podíl zpeněžoval.
Pro úplnost dodávám, že pokud je bratr v oddlužení a to plněním splátkového kalendáře, tak by měl příjem z prodeje bytu po rozhodnutí o úpadku v souladu s ust. § 412 odst. 1 písm. b) zákona č. 182/2006 Sb. (insolvenční zákon), použít jako mimořádný příjem a vložit jej na účet majetkové podstaty, což nevím, zda s tímto bude bratr souhlasit.