Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel ještě před sňatkem začal podnikat v autodopravě a má z té doby vysoké dluhy, já mám z té doby nemovitost po rodičích. Rozhodli jsme se pořídit společný dům ve městě, kde manžel podniká a já jsem si tedy na sebe vyřídila hypotéku a koupili jsme dům, který manžel opravil. Tento dům je tedy napsán na nás oba společně. Toto vše ještě před svatbou. Předmanželskou smlouvu jsme neuzavřeli, neboť dluhy manžela vznikly před sňatkem a tudíž se domnívám, že můj dům po rodičích, který jsem také dostala před svatbou,  není exekucí ohrožen.

Ze společného domu, ve kterém s manželem žijeme je dle mého názoru exekučně vymahatelná pouze manželova polovina, nebo se mýlím? Nyní chce manžel své dluhy konsolidovat u společnosti, kde mám já hypotéku tím, že by jsme uzavřeli novou hypotéku, ručili naší společnou nemovitostí, což by nebyl problém, nicméně se obávám, že tato nová vyšší hypotéka se bude brát jako společný dluh a tudíž vymahatelný i na mojí nemovitosti po rodičích. Lze toto nějak právně ošetřit, nebude mne příliš tížit, pokud případná exekuce zabaví náš společný dům, ale velmi by mne mrzelo, pokud bych díky tomu měla přijít i o dům po rodičích. Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:
Majetek, který jste obdržela před manželstvím, je Vaším výlučným majetkem, který nemůže být postižen exekucí. Budete ale muset počítat s tím, že exekutor bude zkoušet uplatňovat exekuci prodejem těchto věcí a Vy se budete muset bránit prostřednictvím návrhu na vyškrtnutí ze soupisu, příp. excindační (vylučovací) žalobou.
Co se týče nově vzniklého společného dluhu ohrožené Vašeho majetku je přesně takové jak jste ho popsala. Nejjednodušší obranou je řádně splácet novou hypotéku, protože situace se nedá právně nijak ošetřit a uvedeným následkům předejít.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.