Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014 syn uzavřel smlouvu o půjčce, která z důvodu nesplácení nabyla právní moci v březnu 2015. Dlužník, přestože si byl vědom, že má na sebe vedeno 32 exekučních řízení, si půjčoval dál. Lze na něj podat trestní oznámení pro úmysl obohatit se, které by naplňovalo skutkovou podstatu trestného činu?

V současné době činí neuhrazená pohledávka 310.700 Kč. Jak to prokázat, či jak se domoci svých peněz? Děkuji, Linda.

ODPOVĚĎ:
Teoreticky je zde možnost postihu za některý z majetkových trestných činů – zde záleží na konkrétních okolnostech případu, v úvahu přichází např. trestný čin podvodu či trestný čin poškození věřitele. Vždy se ale posuzují konkrétní okolnosti – např. zda věřitel věděl o dlužníkových exekucích, zda jej dlužník ubezpečil, že žádné exekuce proti němu nejsou vedené apod.
V této věci se můžete obrátit na policii ČR, oznámit jí všechny podstatné skutečnosti případu (a doložil listinnými či jinými důkazy, které máte).
Pokud by bylo zahájeno trestní stíhání této osoby, může věřitel požadovat náhradu způsobené škody tímto trestným činem přímo v takovém trestním řízení, nebo je zde možnost vymáhat vrácení peněz cestou občanskoprávního sporu před civilním soudem.
Za situace, kdy proti dlužníkovi je vedeno několik exekucí (v řádu desítek), pokud dlužník nemá dostatečný majetek, je vysoce pravděpodobné, že se vrácení půjčených peněz bohužel nedomůžete.
Do budoucna je možné si před půjčením peněz třetí osobě nechat ověřit, zda proti takové osobě jsou vedeny exekuční řízení, a to výpisem z Centrální evidence exekucí (více informací zde: https://www.ceecr.cz/). Výpis je možné získat i na České poště.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.