Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12/2014 mi byl zesplatněn úvěr u KB, začátkem roku 2015 mne kontaktovala advokátní kancelář, která to převzala od KB, že se mohu domluvit na splátkovém kalendáři. Když jsem je kontaktoval, byl jsem stále ještě veden na ÚP, pouze se mě zeptali kolik bych mohl platit a když jsem jim to řekl, tak mi bylo řečeno, že to je málo.

Nejmenší splátka že je 11.500 Kč a v současné době mám příjem 12.500 Kč. Vůbec tam nikoho nezajímalo kolik beru nebo zda jsem zaměstnán, když jsem 12/2015 slušně požádal, jestli by se nemohla udělat nějaká úprava splátkového kalendáře, protože je to pro mě doslova likvidační, tak mi bylo pouze odpovězeno, že s tím nejde nic udělat a že buď to budu platit nebo se to bude vymáhat soudně. Na tento kalendář jsem přistoupil ze strachu z exekuce, ale jelikož mi nezbývá prakticky nic z výplaty a mámě z důchodu, jelikož mi pomáhá s ostatními výdaji, když musím dát téměř celou výplatu pryč, bych se vás rád zeptal, jestli to není už za hranicí etiky nebo zákona a případně, jestli se s tím dá něco udělat, jelikož nevím, jak to dlouho vydržím. Děkuji Lubomír

ODPOVĚĎ:
Bohužel pro Vás za hranicí zákona to není. Splátkový kalendář je dobrá vůle věřitele, může a nemusí na něj přistoupit. Nicméně i Vy máte svá práva. Doporučuji banku nejlépe písemně kontaktovat s tím, že Vaše momentální finanční situace je taková a tedy, že navrhujete Vámi uvedenou splátku. Pokud nepřijmou, na což mají právo a nikdo je nemůže nutit k opaku, holt se nechte žalovat. Nicméně s žalobou přijdou rovněž náklady soudního řízení, což je sice špatná zpráva pro Vás, ale na straně druhé, pokud by Vás soud poslal do exekuce, pak Vám v případě, že nemáte hodnotný majetek, který se dá zpeněžit (nemovitost, auto …), hrozí to, že Vám bude z příjmu odcházet částka, která však nebude moci jít přes zákonem stanovenou hodnotu, která bude s největší pravděpodobností vyšší než ta, kterou popisujete. Kolik tato částka činí záleží na více faktorech. Pro bližší informace doporučuji obrátit se na poradnu při finanční tísni, kde Vám udělají detailnější rozbor Vaší situace. Její služby jsou zdarma.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.