Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud má manžel exekuci, může exekutor strhávat peníze manželce z platu? Myslela, že dle novely od 1.7.2015 exekutor na plat manželky povinného nemůže a na exekutorském úřadě jí sdělili, že ovšem onen exekutor ještě před platností tohoto zákona zaslal předešlému zaměstnavateli exekuční příkaz již v roce 2013 a tudíž to může dělat i nyní. Je to pravda? Děkuji, Jindřich

ODPOVĚĎ:
Exekuční postih manžela povinného je možný v případě, že se jedná o vymáhání dluhu vzniklého za trvání manželství a pokud o tento dluh nebylo zúženo společné jmění manželů (SJM). Pokud by exekučně vymáhaná pohledávka vznikla před uzavřením manželství, nebo by SJM bylo notářsky, soudně zúženo, nebo by smlouva o zúžení SJM byla uzavřena před vznikem tohoto dluhu, neměl by být manžel povinného exekučně postihován a byl by zde důvod pro zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K tomuto návrhu na zastavení exekuce je však nutné přiložit buď úředně ověřenou kopii oddacího listu nebo úředně ověřenou kopii smlouvy o zúžení SJM.
Pokud je exekučně vymáhána pohledávka vzniklá za trvání manželství, tak exekuční postih manžela povinného je možný, nicméně i exekutor by měl respektovat zákon a dodržovat zákonná omezení dle platného práva. I když je pravdou, že zde je skutečně rozhodující datum vydání exekučního příkazu k provádění srážek ze mzdy manžela povinného, takže exekutor má bohužel v tomto případě pravdu. Mám však za to, že bylo-li provádění srážek ze mzdy manžela povinného od 01.07.2015 zakázáno, měl by exekutor toto ustanovení respektovat a exekuční příkaz zrušit. To je ale věc výkladu, na tuto věc existuje více právních názorů a je jasné, že exekutoři budou obhajovat ten, který jim umožní pohledávky co nejlépe vymáhat. Osobně bych se přikláněla k tomu, že by tento exekuční příkaz měl být zrušen a v případě novely by mohl být vydán znovu. Pokud se tek nestalo je to dle mého názoru důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu. Mám však za to, že tento právní názor je však spíše v menšině.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.