Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dát svůj byt jako zástavu pro hypotéku, kterou si bere přítel mé dcery (ta je na mateřské) na stavbu jejich domu. Zástava může být prý zrušena po několika letech, kdy postavený dům získá pro to potřebnou hodnotu. Já však o zrušení zástavy nemůžu požádat. Jak se můžu jistit, aby přítel mé dcery tak učinil? Děkuji, Magdaléna

ODPOVĚĎ:
Upřímně řečeno bych Vám dát svůj byt jako zástavu pro vybudování cizí nemovitosti vůbec nedoporučovala, neboť je to pro Vás velmi riskantní. Budete totiž závislá na vůli jiného člověka, který pokud nesplní své povinnosti, tak Vy přijdete o svůj majetek. Je pravdou, že pokud by se tak stalo, můžete se "hojit" na příteli dcery, tedy požadovat po něm odškodnění. Má to však svá úskalí, jednak by se s největší pravděpodobností jednalo o vymáhání nároku soudní cestou a pak také, domyslíme-li tuto situaci do důsledku, pak v okamžiku, kdy on nebude mít na zaplacení hypotéky, Vy přijdete o dům, tak on bude těžko v takové finanční situaci, aby Vás mohl odškodnit. Pokud na takovém kroku přeci jen trváte, doporučuji buď napsat smlouvu, v níž se přítel dcery písemně zaváže, že v okamžiku, kdy bude mít nemovitost již požadovanou cenu, tak Váš byt coby zástavu zruší. Zde si ale pozorně zjistěte, jaké jsou podmínky změny ručitelství u banky, kde bude hypotéka zřízena. Více bych však doporučovala, abyste byla do doby po kterou budete ručitelem za úvěr, spoluvlastníkem vznikající nemovitosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.