Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz na katastr nemovitostí, konkrétně na položku "omezení vlastnického práva", kde je uvedeno toto: Zajištění nemovitosti. Jedná se o parcelu, tedy konkrétně druhem pozemku je zahrada a je tam uvedeno toto omezení. Moje otázka směřuje k tomu, co to v praxi znamená, co toto omezení znamená? Je možné na tomto pozemku začít stavět? Děkuji, Bedřiška

ODPOVĚĎ:
Doporučovala bych si kdekoliv na kontaktním místě Czechpoint (pošta, obecní úřad, .) nebo přímo na katastru nemovitostí pořídit originální výpis z listu vlastnictví, kde bude v části Omezení vlastnického práva uvedeno více konkrétních informací k zajištění nemovitosti. Nebo jít osobně na katastrální úřad, v jehož obvodu se nemovitost nachází a požádat ze Sbírky listin o kopii smlouvy, jíž bylo zajištění nemovitosti zřízeno. Tady upozorňuji, že za vydání ověřené kopie smlouvy musíte uhradit správní poplatek 50, -Kč za každou započatou stranu A4. Pokud jde o termín "Zajištění nemovitosti", bude se pravděpodobně jednat o zajišťovací převod práva, jehož podstatou je zlepšení právního postavení věřitele tak, že dlužník na věřitele dočasně převede své vlastnické právo za účelem zajištění věřitelovy pohledávky. Bohužel bez bližší specifikace, nejlépe shlédnutí smlouvy, jíž bylo zajištění k pozemku zřízeno, se nelze jednoznačně vyjádřit k možnému dalšímu nakládání s nemovitostí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.