Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje sestra je vlastníkem pozemku, který má na první pohled nevelkou hodnotu. Ale váží se k němu rodinné vzpomínky a vazby. Nyní sestra uvažuje o hypotéce na byt, který chce zakoupit. Kdyby časem vznikly problémy s placením hypotéky a došlo k exekuci majetku, lze dopředu ošetřit, aby se tento pozemek mezi potenciálně dražený majetek sestry nedostal? Např. předkupním právem, které bych měl nějakým způsobem upřednostněné před eventuélní dražbou ? Děkuji, Kamil


ODPOVĚĎ:
Hypotéka znamená, že za úvěr, který si Vaše sestra bere na byt, bude ručit právě tímto bytem. A to v první řadě. Neboli, banka je první v pořadí před kýmkoli, pokud by sestra neplatila hypotéku, kdo se může hojit právě na tomto bytě. Teprve pokud by nebyl dostatek prostředků z bytu, došlo by na tento Vámi zmíněný pozemek.
Předkupním právem dražbě nezabráníte, akorát byste měla právo na vyplacení Vašeho předkupního práva, pokud by mělo nějakou hodnotu. Ale vzhledem k malé hodnotě pozemku, a ke stabilním cenám bytů je nepravděpodobné, že dojde až na Váš pozemek, který vlastníte se sestrou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.