Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak se tedy mohu bránit proti neúměrnému, účelovému snížení ceny nemovitosti, když stejný soudní znalec, který oceňoval nemovitost pro prodej, nyní pro exekuci určil poloviční cenu. Předpokládám, že ocenění musí být stejné, případně velmi podobné, odpovídající stavu nemovitosti a porovnáním na trhu nemovitostí a ne účelové, uměle snížené pro exekuci.

To řeší vlastní dražba, nejnižším podáním stanoveným ve výši dvou třetin výsledné ceny z oceněné nemovitosti. V tomto případě oprávněný i povinný vlastní polovinu nemovitosti. Může se podobně bránit i povinný? Děkuji, Ctirad

ODPOVĚĎ:
Můžete podat návrh, aby exekutor upustil od nového ocenění nemovitosti, neboť jsou splněny podmínky § 336 odst. 4 občanského soudního řádu - nemovitost byla již dříve oceněna způsobem předepsaným zákonem a nezměnily okolnosti rozhodující pro ocenění se nezměnily. Je ovšem možné, že došlo právě k uvedené změně okolností. To nikdy nelze vyloučit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.