Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám možnost koupit dům přes realitní kancelář. V katastru nemovisti jsem našla, že na domě jsou tyto zástavy:
1. Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti
2. Zajištění nemovitosti

3. Zapsáno do soupisu majetkové podstaty (zák. č. 182/2006 Sb.)
4. Zástavní právo smluvní.
Je vůbec možné koupit takovouto nemovitost s tím, že v budoucnu nevzniknou nijaké problémy? Na co všechno bych si měla dávat pozor při podpisu smlouvy, čemu se vyvarovat a co naopak použít, abych nepřišla o dům i o peníze. S kým mám ve věci jednat - s makléřem, věřitelem, nebo insolvenčním správcem? Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Přestože pro provedení důkladnější právní analýzy by bylo nezbytné seznámit se s řadou dalších podrobností (zejména co se týče probíhajícího insolvenčního řízení), lze Vámi uváděné údaje přirovnat k velkému červenému vykřičníku, který by Vás měl rozhodně varovat před koupí dotčeného domu.

V první řadě Vám proto doporučuji kontaktovat insolvenčního správce a velmi důkladně se zde informovat na podrobnosti dispozic s dlužníkovým majetkem, tzn. zejména zjistit, zda je dlužník vůbec oprávněn se svým majetkem ještě volně disponovat (např. na základě předběžného opatření dle § 113/1 insolvenčního zákona či prohlášením úpadku dlužníka dle § 140/1 insolvenčního zákona). Dále je nezbytné zjistit, jakým způsobem má být úpadek dlužníka řešen, tzn. zda se má jednat o oddlužení, konkurs či reorganizaci (způsob řešení úpadku dlužníka má vliv na to, zda bude dlužníkův majetek zpeněžen či nikoli).

Mělo-li by dojít k zastavení insolvenčního řízení (např. z důvodu zpětvzetí insolvenčního návrhu) mohl by být tento dům exekučně prodán (v takovém případě není dlužník samozřejmě oprávněn s tímto domem bez souhlasu příslušného exekutora jakkoli nakládat). Je-li předmětný dům navíc zástavou, může v budoucnu (v případě zastavení insolvenčního i exekučního řízení) dojít k jeho prodeji na základě prodlení dlužníka s úhradou jeho dluhu (a to i v případě, kdy by tento dům v mezidobí změnil vlastníka, neboť zástavou zůstává i nadále).

Varovných signálů je tedy ve Vámi popsaném případě skutečně mnoho, bez podrobné konzultace možné koupě předmětného domu s insolvenčním správcem či advokátem Vám proto nedoporučuji předmětný dům kupovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.