Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

4.8.2010 v noci mi bylo ukradeno auto zaparkované před domem, zloděj dostal 1 rok odnětí svobody a podmínku 3 roky za neoprávněné užívání cizí věci a přečin krádeže (dle paragrafu 205 Trestního zákoníku) + povinnost zaplatit na náhradě škody 84.359 Kč.

Dle § 229 ods 2 Trestního řádu jsem odkázána na náhradu škody na řízení ve věcech obřanskoprávních. Prosím o informaci, jak nyní dál postupovat, když zloděj je narkoman a nemá pravidelný zdroj příjmů. Nyní podle informací pracuje jako prodavačka v malém obchodě, netuším však, zda brigádně na nějakou formu DPP nebo DPČ či na klasický pracovní poměr. Je třeba podat návrh k soudu o exekuci na plat? Trvale byla hlášena u svého otce, který je OSVČ, zda to trvá doposud, nevím. Nekomunikuje se mnou. Je zde nějaká promlčecí lhůta, na kterou si musím dávat pozor? Mám oslovit exekutora nebo příslušný soud? Děkuji. Ivana

ODPOVĚĎ:
1. Pokud jste byla odkázána na náhradu zbytku škody na občanskoprávní řízení, znamená to, že jste požadovala vyšší náhradu škody, než byla v trestním řízení přiznána. Pokud budete chtít získat i tuto část, budete muset podat žalobu k civilnímu soudu. Vzhledem k předchozímu trestnímu řízení, kde byla škoda prokazována, máte k dispozici dostatek důkazů v trestním spisu, avšak lze předpokládat, že civilní soud bude výši škody v trestním řízení považovat za dostatečnou.
2. Pokud je rozsudek trestního soudu pravomocný, jedná se o exekuční titul. Částku ve výši 84.359, - Kč tedy můžete vymáhat v exekučním řízení. Můžete si tedy vybrat, zda podat návrh na exekuci k exekutorovi, nebo návrh na soudní výkon rozhodnutí k soudu. Pokud byste si vybrala soudní výkon rozhodnutí, budete muset přesně určit majetek dlužníka, který výkonu podléhá. Pokud si vyberete exekuci, podáte pouze návrh na provedení exekuce určité osoby, exekutor postižitelný majetek vyhledává sám.
3. Pokud je osoba povinná k náhradě škody bývalý narkoman, existenci postižitelného majetku lze prakticky vyloučit, tyto osoby veškerý svůj majetek zpeněží a až poté, co žádný nemají, začnou provozovat trestnou činnost, aby získaly peníze na drogy.
4. Pokud víte, že tato osoba pracuje jako prodavačka v malém obchodě, lze předpokládat, že pobírá takovou mzdu, kterou nelze s ohledem na nezabavitelnou částku exekučně postihnout. Pokud má např. měsíční čistý příjem 10.000, - Kč, činí nezabavitelná částka 8.730, - Kč. Ve Vašem případě se jedná o přednostní pohledávku (škoda byla způsobena úmyslným trestným činem) a k jejímu uspokojení by se proto srážely 2/3 rozdílu čistého příjmu a nezabavitelné částky.
5. Exekuci lze nařídit do 10 let od právní moci exekučního titulu.
6. Exekutor Vám může uložit povinnost složit přiměřenou zálohu na náklady exekuce, při návrhu na soudní výkon rozhodnutí budte muset zaplatit soudní poplatek. Pokud víte, že je povinná osoba bývalý narkoman bez pravidelných příjmů, navrhuji vymáhání pohledávky dočasně odložit a pokračovat v něm poté, co tato osoba pravidelné příjmy získá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.