Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Začátkem prosince 2013 jsem si na poště převzala soudní příkaz na nařízenou exekuci pro dlužnou částku ve výši 116.272 Kč. Z doručené listiny jsem se dozvěděla, že tahle exekuce už mi byla několikrát zasílaná na adresu, kde jsem už nebydlela 3 roky. Tím pádem mi narostly poplatky a úroky za prodlení.

Soudní exekutor p. Smékal mi hned nařídil exekuční příkaz přikázáním pohledávky z mého bankovního účtu. Hned jak jsem se dozvěděla o exekuci, telefonicky jsem kontaktovala soudního exekutora a žádala o vyhovění žádosti o splátkový kalendář. Soudní exekutor ale s mým návrhem nesouhlasil a hned mě upozornil, že mi zajistí mzdu a na vše co vlastním. Já ale nemovitost nevlastním, ani žádný majetek, můj měsíční příjem činí 12.000 Kč čistého a výdaje na bydlení mám 10.000 Kč. Určitě jsem ochotna tuhle suituaci řešit, ale pokud jsem v Solusu atd., žádná instituce mi nepůjčí takovou částku, abych mohla dluh zaplatit. Mám právo požádat o splátkový kalendář? V případě uložení exekuce na mzdu se chci zeptat, jestli existuje nějaká poměrná část mzdy, kterou musí exekutor ponechat, nebo má právo mi odňat i celou mzdu. Předem děkuji za odpověď. Daniela

ODPOVĚĎ:
Možnost splácet exekuci formou splátkového kalendáře je závislá na dobré vůli exekutora, tj. pokud exekutor na nabízené splátky nepřistoupí, nemůžete splácet formou splátek (nemáte na to právní nárok). Zákon neumožňuje jednostranné určení výše splátek dlužníkem.
Samozřejmě, že nelze odejmout celou mzdu. Srážky se provádějí z čisté mzdy, přičemž nesmí být sražena základní částka, která je tvořena úhrnem dvou třetin součtu životního minima jednotlivce (3.410 Kč) a normativních nákladů na bydlení (5.687, - Kč) a jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou osobu, které jste povinna poskytovat výživné (včetně manžela). Ze zbytku je pak srážena jedna třetina.

Samozřejmostí každého občana je aktualizace adresy trvalého pobytu na matrice místně příslušného úřadu a dále vybírání pošty (ať už v místě trvalého pobytu nebo na zástupném místě - obecním či městském úřadě).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.