Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěl bych znát cestu exekutora, jakou vlastně došel k samotnému výkonu exekuce. Oprávněný podá na povinného žalobu u soudu prvního stupně pro určitou pohledávku. Zajímá mne cesta od tohoto podání až k samotné výzvě exekutora. Co všechno věc musí postoupit a hlavně mne zajímá doba.

Je možné, aby exekutor vydal exekuční příkaz ze dne na den, aniž by měl k tomuto rozhodnutí soudu? Jak se v takovém to případě bránit když povinnému nedovolí nahlédnout do exekučního spisu? Když exekutor nereaguje na dopisy povinného a přesto uvalí exekuci na movitý majetek a dokonce si nechá ocenit nemovitý majetek - tedy pozemek, který je doposud jako nevyřešené dědictví spoluvlastníků. Co je to přímá platba? Děkuji. Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Po pravomocném rozhodnutí soudu musí uplynout lhůta k plnění, pokud dlužník ve lhůtě nezaplatí, může osoba oprávněná z pravomocného rozhodnutí podat návrh na nařízení exekuce. Ten se podává k exekutorovi, kterého si sama vybere. Následně exekutor požádá příslušný soud o pověření provedením exekuce. Po pověření soudem exekutor zašle povinnému exekuční příkaz, není tedy možné, aby exekutor zaslal příkaz bez pověření soudem.

Pokud Vám exekutor nedovolí nahlédnout do spisu, budete muset své právo uplatnit žalobou. Pokud exekutor nereaguje na dopisy, můžete podat k ministrovi spravedlnosti, předsedovi exekučního soudu nebo předsedovi krajského soudu, v jehož obvodu má exekutor sídlo návrh na podání kárné žaloby.
Přímá platba je pojem, který není v žádném zákoně definován, jedná se o platbu přímo od dlužníka k věřiteli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.