Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po narození jsme oběma dětem (1996, 2002) uzavřeli pojistnou smlouvu dětí a mládeže, kde šla část z pojistné částky na spoření, které jim mělo být po 18. roku vyplaceno. Museli jsme v pojistce figurovat oba rodiče jako pojistníci a pojištěné dítě, aby mohla být smlouva sepsána.

Nebyli jsme ale touto pojistnou smlouvou nijak pojištěni. S manželem jsme se 2003 rozvedli, po dohodě o vypořádání společného jmění manželů SJM. 2005 jsme u notářky podepsali dodatek k dohodě o tom, že bývalý přebírá veškerá aktiva i pasiva z podnikání na sebe (nevím ale, jestli je ten dodatek co platný). Jsem samoživitelka se dvěma dětmi a od rozvodu manželství 2003 jsem obě pojistky platila sama ze svého platu, jelikož bývalý není ani schopný platit výživné na děti a dluží mi 486.000 Kč. Před Vánoci 2012 jsem náhodou k mému zděšení zjistila, že naspořená částka cca 20.000 Kč na pojistce dcery byla z důvodu exekuce bývalého exekučně zabavena. Po tomto zjištění jsem ihned vypověděla pojistnou smlouvu synovi, aby se nestalo něco podobného, ale bohužel pozdě. 13.1.2014 jsem zjistila, že naspořená částka 40.000 Kč pro syna byla prozatím exekučně obstavena. Snažila jsem se i z toho mála co mám, naspořit dětem alespoň nějakou částku, ať už na studia, nebo jednou do začátků až se osamostatní. Teď je všechno pryč. Dokonce i paní v pojišťovně mi říkala, že za svoji 20letou praxi nezažila, aby se exekučně sáhlo na dětskou pojistku. Ani já, ani mé děti nikomu nic nedlužíme a není proti nám vedena žádná exekuce. Prosím poraďte mi, jestli je nějaká možnost, jak ještě těžce naspořené peníze někdy vidět. Předem moc děkuji. Hanka

ODPOVĚĎ:
Postup exekutora je protiprávní, protože ačkoliv na spoření přispíval on nebo Vy, částka patří dětem, tj. jiným osobám, než na které je exekuce vedena. Protože již došlo k zabavení peněz dcery, musí být podána žaloba na vynětí věci podle § 267 občanského soudního řádu (pokud je nar. 1996, podáváte žalobu Vy, jako její zákonný zástupce). Ohledně obstaven částky syna budete muset uplatnit stejný postup.
Současně informujte o tomto závadném postupu Exekutorskou komoru, neboť se jedná o jednání, které by mohlo naplnit znaky kárného deliktu podle § 116 odst. 2 písm. b exekutorského řádu - narušování důstojnosti exekutorského povolání nebo ohrožení důvěry v nezávislý, nestranný, odborný a spravedlivý výkon exekuční činnosti (exekutor ví, že nesmí peníze dětí zabavit a přesto to protiprávně udělal).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.