Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji na úřadě, kde vymáháme pokuty. Vydáme exekuční příkaz v souladu se zákonem č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, přiměřeně na základě zmocnění používáme občanský soudní řád. Zaslali jsme exekuční příkaz bance a ta zablokovala účet - pravděpodobně celý - jak bývá běžná praxe u některých bank namísto do výše vymáhané pohledávky.

Poté se ozvala insolvenční správkyně dlužníka a požaduje od nás odblokování účtu. Našla jsem v insolvenčním zákoně, že mohu nařídit exekuci, ale nemůžeme provést výkon rozhodnutí. Takže jsme dali insolvenční správkyni na vědomí, že jsme postupovali v souladu s § 109 insolvenčního zákona, který stanoví, že exekuci lze nařídit, pouze nelze provést výkon rozhodnutí a nic jiného jsem nenašla. Zkoušela jsem hledat judikáty, ale nic. Čím víc o tom přemýšlím, tím nechápu smysl, pokud mám nařízenou exekuci, tzn. že banka nemůže tu částku vyplatit. A když jsem se probírala na insolvenčním rejstříku, v jaké fázi je insolvenční řízení, tak jsem zjistila, že byl prodán dlužníkův majetek za 700.000 Kč, ale dluží 3.500.000 Kč. Bylo vydáno insolvenčním soudem usnesení, že se má částka ponížená o všechny náklady připsat na účet věřitele. Naší nařízenou exekucí tím nemůže být toto usnesení splněno v plné výši, protože budou blokovány peníze v rámci nařízené exekuce. Je nějaké ustanovení na základě kterého bych mohla zrušit exekuční příkaz, nebo je náš postup správný? Pokud mi odpovíte, budu velmi šťastná, nebo mi poradíte, na jaké ustanovení zákona bych se mohla odvolat. Ona správkyně tvrdila, že se jedná o účet zřízený pro účely insolvenční řízení a že nelze na něj nařídit exekuci - ale také jsem nenašla ustanovení na podporu tohoto tvrzení. Týden ležím v insolvenčním zákoně, osř, i daňovém řádu a jen a jen hledám, jak bych to mohla vyřešit ke spokojenosti všech.

ODPOVĚĎ:
Váš postup je správný. Zkuste se s insolvenční správkyní dohodnout na nějakém postupu - třeba založení nového účtu pro potřeby věřitele. Blokace je provedena v souladu se zákonem a odstraní se uhrazením. Aktuálně ale dlužník nesmí hradit závazky mimo rozhodnutí insolvenčního soudu, takže i kdyby na úhradu prostředky měl, nemůže je poskytnout. Dostal se do slepé uličky.
Zvažte, zda by nebylo možné se ještě přihlásit do insolvenčního řízení - to Vám poradí příslušná insolvenční správkyně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.