Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Stránka obsahuje roztříděné dotazy s odpověďmi právníků pro pozdější uložení do jednotlivých stránek poradny

TRESTNÍ-TRESTNÉ ČINY
- Kolik rostlin marihuany je možné pěstovat aby nešlo o trestný čin
- Pěstování marihuany - kdy jde o přestupek a kdy o trestný čin

Mám dotaz týkající se pěstování marihuany. Pěstuji ve skleníku asi 5 rostlinek. Někdo to udal a nyní mě policie kontaktovala že mi rostliny chtějí vytrhat a že jsem způsobol trestný čin. Z rostlinek dělám mastičku a tinkturu kterou užívám protože jsem po mozkovémrtvici a snažím se tím léčit. Prosím sdělte mi jak mám poračovat a co mi hrozí. Děkuji, Otakar

ODPOVĚĎ:
Aktuálně je "povoleno" pěstování 3 rostlin, resp. nejedná se o trestný čin, ale o přestupek, který nese mírnější sankci.
Chápu Vaše důvody k pěstování konopí. Nicméně s ohledem na charakter jednání jste se mohl dopustit následujících trestných činů podle trestního zákoníku
ODRÁŽKY
§ 252 Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu (trest: odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty);
§ 253 – Nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku (pravděpodobně budete obviněn z tohoto trestného činu; (trest: odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý treste nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.).
V jaké výměře a jaký trest Vám bude udělen, záleží na tom, jaké jednání Vám bude prokázáno. Ppokud bude shledáno, že jste pouze pěstoval rostliny, dál je neprodával apod. může se stát, že Vám bude uložen pouze trest propadnutí věci, příp. podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody se zkušební dobou (tzv. podmínkou) v řádu měsíců.


OBČAN-EXEKUCE
- Jak zjisit jednotlivé náklady exekuce
- Je možné dvojité úročení prodlení u dluhu
- Jsou možné úroky z úroků?

Mám exekuci, ta probíhá, žiji v zahraničí, trvalé bydliště mám na Městském úřadu, začal jsem před půl rokem splácet. Žádný majetek na území ČR nemám. Částky za dluhy ad. náklady na vymáhání dluhů začaly narůstatat. Mám velké úroky z prodlení a tak mě samozřejmě zajímalo jakou částku musím zaplatit, aby se zastavily úroky. Jistana je 68 000,-, tajemnice exekutora sdělila že bych musel zaplatit 95 000,-, aby přestaly úroky narůstat. Nerozumím tomu proč mi jsou z mé jistiny účtovány
1. úroky z prodlení ve výši 25% a
2. smluvní úroky z prodlení ve výši 15,9% právní náklady a různé odměny, celkový dluh 200 000,- Kč.
Jak ověřit, zda exekutor má na tyto všechny částky a úroky právo. Děkuji, Martin

ODPOVĚĎ:
Můžete si od exekutora nechat vypsat podrobný rozpis nákladů, které narůstají a proč a nechat jej překontrolovat jiným právníkem.
Nelze bez dalšího stanovit, z jakého důvodu jsou účtovány Vámi tvrzené dvoje úroky z prodlení. Obecně lze říci, že jednu jistinu úročit dvakrát nelze, nicméně existují okolnosti, za kterých je úročení úroků přípustné (což vyplývá ze smlouvy, která byla na úvěr uzavřena).


OBČAN-VZNIK PRACOVNÍHO POMĚRU
- Je možné uzavřít pracovní smlouvu v době studia střední školy?
- Uzavření pracovní smlouvy na dobu určitou, neurčitou v době studia
- Slevy na dani z příjmu u pracujícího studenta

Syn (20 let) studuje střední školu (denní studium). Je možné, aby uzavřel dle Zákoníku práce pracovní smlouvu (§34 a násl. zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění) na dobu určitou (případně neurčitou)?
Pokud ano, je zde nějaké omezení oproti stavu, kdy se uzavírá pracovní smlouva nestudujícího? Děkuji, Waldemar

ODPOVĚĎ:
Uzavření pracovního poměru možné je. Pokud zaměstnavateli student doloží, že je studující (potvrzení o studiu), budou se na něj vztahovat některé slevy na dani z příjmu.
Se zaměstnavatelem by měl mít vyřešenou pracovní dobu (resp. se školou docházku), tak aby zvládal studium, jinak ze zákona není nijak omezen, co se pracovního poměru týče.


OBČAN-BYDLENÍ
- Na co si dát pozor při pronájmu bytu cizincům
- Pronájem bytu Vietnamcům, Číňanům, cizincům - na co si dát pozor
- Musí být v nájemní smlouvě věta že nájemník cizinec rozumí česky?

Chci pronajmout (podnájem se souhlasem bytového družstva) družstevní byt manželům "čínské národnosti", kteří u nás ve městě provozují restauraci. Na co si mám u "cizinců" dát pozor, co nenám ve smlouvě opomenout?
Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
S "cizincem" lze sepsat "obyčejnou" smlouvu jako s Čechem (vše se řídí českým právem). Jediné, co Vám můžu doporučit, je abyste si nechala prokázat, že na našem území jsou legálně (platné pracovní vízum a povolení k pobytu).
A lze doporučit smlouvu nechat sepsat ve formě notářského zápisu a uvést tam klauzuli, že tito manželé hovoří a čtou česky a smlouvě rozumí (což nelze automaticky předpokládat).


TRESTNÍ-TRESTNÍ ŘÍZENÍ
- Za jak dlouho začne vyšetřování trestného činu od podání trestního oznámení
- Lhůta na zahájení vyšetřování od podání trestního oznámení
- Jak dlouho trvá vyšetřování trestného činu

Měl jsem zájem o levný byt a zřejmně jsem naletěl na nevýhodnou pro mě smluvu, kde jsem za konzultace které nepotřebuji (zjistil až doma když jsem si řádně přečetl smlouvu) zaplatil 40.000 Kč. Podepsal jsem smlouvu a zaplatil. Přesto jsem se obrátil na Policii k vůli podezření manipulace a možnému podvodu, aby tato posoudila. Policii jsem odeslal oznámení před více jak 2 měsíci. Do dneška žádná odpověď. Do kdy mi má Policie ze zákona odpovědět a kde si mohu případně stěžovat. Děkuji, Igor

ODPOVĚĎ:
Stížnost na postup policie můžete podat k dozorujícímu státnímu zástupci (což je místně příslušný zástupce okresního státního zastupitelství) podle § 157a trestního řádu.
Pokud by bylo zahájeno trestní stíhání pachatele, byl byste o něm vyrozuměn; doba vyšetřování od zahájení trestního stíhání může být až 3 měsíce (§ 167 trestního zákoníku), takže automaticky nepodávejte stížnost, ale nejdříve se spojte s příslušným policejním útvarem a zjistěte fázi vyšetřování.


OBCHOD-REKLAMACE, SPOTŘEBITEL
- Musí vrátit eshop poštovné pokud zákazník vrátí jen část objednávky?
- Musí vrátit eshop balné pokud zákazník vrátí zboží a odstoupí od kupní smlouvy?
- Od kdy platí právo spotřebitele odstoupit od smlouvy bez sankce?

Mám k Vám 3 dotazy ohledně nedávno zavedeného zákona, podle kterého musí e-shopy nově proplácet (vracet zpět) poštovné zákazníkům odstoupivším od smlouvy v zákonné 14ti denní lhůtě.
1. Jestliže si zákazník objedná např. 5 produktů a z nich vrátí v rámci 14ti denní zákoné lhůty pouze 2 kusy a ostatní produkty si ponechá, je v takovém případě e-shop povinnen taktéž vrátit poštovné? Nebo toto platí pouze v případě, že zákazník vrátí objednávku celou?
2. Jestliže si e-shop za poštovné balné účtuje např. 65,00 Kč a z toho samotné poštovné dělá jen např. 43,00 Kč, je e-shop při vratce dle nového zákona povinnen vrátit celou částku 65,00 Kč nebo pouze tolik, kolik stálo poštovné, tedy 43,00 Kč?
3. Platí tento zákon o navrácení poštovného také pro objednávky vyexpedované/vyřízené před tím, než byl tento zákon zaveden do praxe? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Vrací se pochopitelně pouze poštovné za vrácené zboží (ve Vašem dotazu tedy poměrná část). Není nutné, aby byla vrácena celá objednávka.
e-shop je povinen vrátit to, co si naúčtoval - pokud zboží stálo 200, balné a doprava 100 (reálné balné a doprava 50), musí e-shop vrátit 300 Kč.

Pokud je mi známo, tak právo spotřebitele odstoupit od smlouvy bez sankce je dáno občanským zákoníkem (§ 53 odst. 7) a toto ustanovení rozhodně není v účinnosti méně jak 14 dnů. Tato povinnost prodejců byla ignorovaná, až do loňského roku, kdy Evropský soudní dvůr rozhodl, že tato povinnost vyplývá ze směrnice 97/7/ES a nelze ji ignorovat. V současnosti neexistují případy, které by byly na právním pomezi - tedy před a po účinnosti nové právní úpravy.


OBČAN-DĚDICTVÍ
- Vyrovnání dědictví formou vyplacení podílu ve splátkách
- Vyplacení dědického podílu ve splátkách
- Dědická dohoda o vyplacení dědického podílu ve splátkách

Vidíte jako rozumné udělat ústupek a řešit dědictví na splátky od druhé strany - trvající téměř 15 let? Právník radí, že je to lepší než se soudit. Jedná se o vyplacení podílu nemovitosti získané dědictvím, kterou jedna strana nechce prodat, ač v ní bydlí sama. Nemovitost bude podložena zástavou. Co ovšem dělat v případě, že osoba vlastnící nemovitost, nebude splácet, vzhledem k tomu, že je dlouhodobě nezaměstnaná? Do kdy se ozvat, když nebude splácet? Následuje exekuce nebo se dům bude prodávat i za normální tržní cenu? Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
V každém případě Vám musím doporučit uzavřít dohodu, neboť v opačném případě bude soud trvat i několik let bez jistého výsledku. V dědické dohodě můžete stanovit přesně splátky. Trvejte na ztrátě výhody splátek. V takovém případě můžete exekuovat celý dluh v okamžiku, kdy nedojde k zaplacení byť jen jediné splátky.
Poté budete moci jít rovnou za exekutorem, nebo na soud, kde bude probíhat exekuce na majetek dlužníka. V případě, že dlužním má nemovitost, a žádný jiný majetek, nebo příjmy, dojde k prodeji nemovitosti v dražbě. Vám bude vyplacena dlužná částka, náklady exekuce a zbytek bude vyplacen dlužníkovi.


ZAMĚSTNÁNÍ-ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU
- Vykradení služebního automobilu - musí zaměstnanec uhradit vzniklou škodu
- Je povinen zaměstnanec uhradit škodu vzniklou na vykradeném služebním vozidle?
- Pokud zaměstnanec nemá oficiálně svěřené věci k výkonu zaměstnání, musí hradit jejich ztrátu?
- Odcizení svěřených věcí k výkonu zaměstnání a náhrada zaměstnancem

Mám dotaz ohledně vykradení služebního auta. Má přítelkyně se živí jako pojízdná zdravotní sestra, má k dispozici služební auto. Během pracovní doby (když byla mimo automobil u pacienta) bylo auto vykradeno. Bylo rozbité okénko a ukradeny jak soukromé věci přítelkyně, tak i majetek firmy, který přítelkyně využívá k výkonu práce (GPS navigace, autorádio, zdravotnické přístroje). Přítelkyně má pojištění na blbost (občanská odpovědnost se spoluúčastí 10 %), samotné auto je pojištěné proti bouračce (havarijní), nikoliv však proti krádeži či vykradení.
Chci se zeptat, zda přítelkyně bude muset majiteli firmy uhradit odcizený majetek, který byl uvnitř vozu. Nutno podotknout, že tento majetek byl dle všeho na viditelném místě (na sedačkách) v uzamčeném vozidle. Dle mých informací půjde rozbité okénko z pojistky na blbost. Majitel chce nicméně po přítelkyni uhradit ostatní věci, které byly ve vozidle. Chci se zeptat, zda na to má právo, a pokud ano, zda může požadovat úhradu v pořizovací hodnotě (jak jsem říkal, jde například o navigaci, autoradio) apod. Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Je třeba vyřešit charakter odpovědnosti - pokud Vaše přítelkyně měla služební vozidlo a věci v něm svěřené na základě písemného potvrzení (§ 255 zákoníku práce), pak zaměstnavatel může požadovat uhrazení škody a nemusí zjišťovat, zda vykradení zavinila či nikoliv (např. nezamčení auta apod.)
Pokud tyto předměty nemá písemně svěřené, je za škodu odpovědná podle § 250 zákoníku práce. Zaměstnavatel musí prokázat, že škodu Vaše přítelkyně zavinila, a pokud neprokáže úmysl, tak lze vymáhat max. 4,5 násobek průměrné měsíční mzdy.
u služebních vozidel a věcí vyšší hodnoty v nich uložených bývá sjednána odpovědnost popsaná výše, nicméně může při Vás stát štěstí.


RŮZNÉ-STAVBY
- Je požádáno o stavební povolení a přitom stačí ohlášení stavby, vydá ho stavební úřad?
- Vydá stavební úřad ohlášení stavby pokud bylo omylem požádáno o stavební povolení?

Stavebník podal žádost o stavební povolení ke stavbě jednoduché stavby.Jako laik si nezjistil, že podle stavebnío zákona měl v tomto případě provést pouze ohlášení stavby podle § 105 stavebního zákona, protože se na uvedenou stavbu vztahuje §104. Jaký bude úřední postup v této věci, bude stavební úřad posuzovat podanou žádost o stavební povolení v souladu se stavebním zákonem jako ohlášení stavby? Děkuji, Saša

ODPOVĚĎ:
Stavební zákon na tuto situaci nemá jednoznačný návod, ale pokud podání mělo všechny podklady k ohlášení stavby, tak i přes skutečnost, že bylo zažádáno o vydání stavebního povolení, měl by stavební úřad k podání přistoupit jako k ohlášení (posuzování podání podle obsahu nikoliv podle názvu). Pokud podání nemělo všechny podklady vyžadované k ohlášení stavby, stavební úřad nevydá stavební povolení (k dalším úkonům není povinen).
Jakémukoliv správnímu řízení je možné zabránit zpětvzetím návrhu; což bych stavebníkovi osobně doporučovala (úřady pro své vnitřní potřeby vyžadují formální správnost).


OBČAN-BYDLENÍ
- Může pronajímatel dát výpověď z bytu pokud má nájemník vlastní byt, dům?
- Je možné dát nájemci výpověď z nájmu bytu pokud vlastní jiný byt, dům, chatu?

Zajímá mě, za jakých podmínek může majitel bytu vypovědět nájem pro vlastnictví nájemníka dalšího bytu, případně jiného objektu (chata, atd.)
1) zda se takové vlastnictví týká i manželky, případně zletilého syna bydlícího ve společné domácnosti
2) do kdy má takové ustanovení zákona platnost - v souvislosti s uvolněným nájemným v Praze
Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Podle § 711 občanského zákoníku, může pronajímatel vypovědět nájemní smlouvu, má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt
- tedy důvod výpovědi se nevztahuje na osoby blízké či spolužijící
- musí jít o srovnatelné bydlení (chata je nemovitost, kterou nelze za takové bydlení považovat)
- je platné až do novelizace občanského zákoníku, která se předpokládá k 1.1.2013


SOUD-SOUDY A PRÁVNÍCI
- Jak postupovat pokud je příliš vysoká cena za vypracování smlouvy právníkem
- Právník si vypočítal velmi vysokou odměnu, palmare za vyhotovení smlouvy

Prodávali jsme nemovitost (já a bratr) a požádali jsme právníka o vypracování Kupní smlouvy a "Návrhu na zápis změny práva vlastnického do katastru nemovitostí pro katastrální úřad". Kupní smlouva obsahuje 6 stran a Návrh 2 strany.
Cena nemovitosti je 2.800.000,-. Právník nás neseznámil předem s cenami svých úkonů. Jak máme postupovat, když zásadně nesouhlasíme s fakturou právníka na uvedenou službu v ceně 45.360,- Kč včetně DPH. Děkuji, Jaromíra

ODPOVĚĎ:
Můžete požadovat, aby Vám předložil podrobný rozpis úkonů, což doporučuji.
dále pokud jste se nedohodli na smluvní odměně (což by muselo být zahrnuto v mandátní smlouvě nebo jiné písemnosti o převzetí případu), tak je povinen vyúčtovat Vám položky podle advokátního tarifu, tedy podle vyhlášky č. 177/1996 Sb.
na základě rozpis úkonů, doporučuji požádat o způsob určení výše dané položky (některé mohou být v souladu s advokátním tarifem.


OBČAN-EXEKUCE
- Jak zjistit zda došlo k odkladu exekuce

Známý podával návrh na odklad exekuce u pověřeného exekutora. Předtím zaplatil jistotu ve výši 164.000 Kč, zbývají uhradit úroky a náklady na řízení + odměny. Doporučeným dopisem jej zaslal dne 14.9.2011. Do dnešního dne mu k tomu nepřišlo žádné vyjádření. Jak může postupovat dál? Děkuji, Dita

ODPOVĚĎ:
Informovat se u exekutora - osobně nebo telefonicky. Dá se předpokládat, že odklad byl povolen.


RODINA-SJM A ROZVOD
- Patří majetek koupený do firmy manžela, manželky do SJM?
- Patří stroje a vybavení firmy koupené do firmy jednoho z manželů do SJM?

Chtěla bych se Vás zeptat ohledně vypořádání SJM po rozvodu. Bývalý manžel podniká jako živnostník (já ne) od roku 1995 (podnikat začal po uzavření našeho manželství) do dnešního dne. Rozvedeni jsme byli letos. Mám již informaci, že podnik se k 1.8.1998 nestal součástí SJM. Zajímalo by mne však, zda se věci zakoupené manželem k podnikání po roce 1998 (např. stroje atd.) z financí vydělaných v rámci jeho podnikání staly součástí SJM a budou se vypořádávat jednotlivě nebo se považují za součást podniku a jakým způsobem se pak bude vypořádávat tento podnik/finance do něj vložené. Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Stroje jsou součástí podniku, avšak Vy máte nárok na investice, které byly poskytnuty z majetku v SJM do výlučného vlastnictví (do podniku). Při vypořádávání SJM po rozvodu tedy nárokujte tyto investice.


OBČAN-VLASTNICTVÍ
- Spolumajitel zmemoňuje vstup na pozemek druhému spoluvlastníkovi
- Spoluvlastník zakazuje vstup na pozemek druhému spolumajiteli
- Bezdůvodného obohacení - spolumajitel zabraňuje vstupu na pozemek ostatním spoluvlastníkům

Mohu požadovat po svém otci finanční náhradu za znemožnění přístupu na pozemek ve, kterém mi můj otec již brání dlouhých 12 let? Když se s ním chci domluvit, tak mě vyhazuje, kde mám vlastnický podíl. Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
V tomto případě můžete požadovat finanční náhradu po otci, a to prostřednictvím žaloby k soudu. Určitě máte nárok na bezdůvodné obohacení, neboť otec užívá celý pozemek, ale je pouze jeho spoluvlastníkem. V případě, že se s otcem nedomluvíte, máte jedinou možnost, a to obrátit se k soudu.


OBČAN-BYDLENÍ
- Je možné bydlet ve státním bytě a současně vlastnit byt, dům
- Je možné současně vlastnit byt, dům, nemovitost a bydlet v obecním bytě?
- Má nájemník státního bytu právo v bytě bydlet
pokud vlastní jinou nemovitost?
- Má nájemník obecního bytu právo v bytě bydlet pokud vlastní jinou nemovitost?

Bydlím a mám trvalý bydliště ve státním bytě. Moje matka mi chce darovat svůj byt v OV. Je možné vlastnit byt v OV a zároveň dál bydlet a mít trvalý bydliště ve státním bytě s možností, že bych si byt odkoupila až by šel do privatizace? Děkuji za odpověď. Děkuji, Yvona

ODPOVĚĎ:
U bytů ve státním nebo obecním vlastnictví je běžné, že jsou na dobu určitou a neprodlužují se, pokud nájemce nabude vlastnické či spoluvlastnické právo k nějaké nemovitosti.
Záleží na tom, jakou máte nájemní smlouvu; dále pak na tom, jaká je bytová politika města (resp. státu). Na přidělování bytů a prodlužování smluv mají svá pravidla (např. města je vydávají v podobě usnesení rady či zastupitelstva) a z těch je třeba vycházet (to můžete zjistit na bytovém fondu obecního úřadu). Vlastnictví nemovitosti, ale může celou věc zásadním způsobem zkomplikovat.


OBČAN-BYDLENÍ
- Je pro založení SVJ podstatné kolik má dům bytů nebo majitelů bytů
- Kolik musí být v domě bytů nebo vlastníků pro založení SVJ
- Počet bytů nebo vlastníků bytů pro zaločení společenství vlastníků jednotek

Bydlím v bývalém obecním domě. Dům má 6 bytovým jednotek 1+2 (plochou stejně velkých), majitelů je pět (přízemí - 3 byty - 3 vlastníci, patro - 3 byty - 2 vlastníci). Jelikož se nemůžeme s majiteli patra domluvit na částce do fondu oprav, rádi bychom v domě s pomocí advokáta zřídili tzv. společenství vlastníků bytových jednotek. Prosím vás, co je rozhodující. Souhlas majitelů anebo podíl na bytovém fondu. Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o vlastnictví bytů:
Společenství vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny, kterou příslušný státní orgán osvědčuje vlastnické vztahy k jednotce, poslednímu z těchto vlastníků. Příslušný katastrální úřad vyrozumí ostatní vlastníky jednotek o provedení vkladu vlastnictví jednotky do katastru nemovitostí.
Další podmínky - sepsání stanov, vytvoření orgánů společenství apod. ve zmíněném zákoně vyčtete (resp. tohle za Vás udělá právník či advokát).


PRÁCE-ZMĚNY PRACOVNÍHO POMĚRU
- Může mít agenturní zaměstnanec pracovní poměr na dobu určitou delší než 2 roky?

V případě, že společnost využívá agenturní zaměstnance (kteří mají uzavřený pracovní poměr s personální agenturou) a do společnosti jsou jenom přiděleni, platí u nich také restrikce dle Zákoníku práce, že možnost pracovního poměru na dobu určitou je maximum 2 roky? Nebo je u agenturních zaměstnanců možný pracovní poměr na dobu určitou na déle než 2 roky, případně pokud agenturní zaměstnanec pracovní poměr již na 2 roky měl, je možné ho prodloužit či nikoliv - případně na jak dlouho? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Agenturní zaměstnanec je v pracovním poměru k agentuře; takže veškerá práva zaměstnance vycházející ze zákoníku práce se vztahují na poměr agentura - zaměstnanec.
Mezi uživatelem práce agenturního zaměstnance a zaměstnancem zákoník práce neplatí v plném rozsahu. Tato restrikce se do tohoto vztahu tedy nezahrnuje.


RŮZNÉ-NEZAŘAZENÉ
- Má vliv nové manželství na rentu za úmrtí při pracovním úrazu
- Nárok na výplatu renty za úmrtí manžela, manželky při pracovním úraze

Můj manžel měl pracovní úraz s následkem smrti a již dva roky pobírám po manželovi rentu. V případě, že bych měla další dítě s tím, že bych se nevdávala, je možné, že mi vyplácení renty zastaví? Děkuji, Nikola
ODPOVĚĎ:

Tato renta Vám náleží, jakožto náhrada nákladů na výživu pozůstalých. Přísluší pozůstalým, kterým zemřelý zaměstnanec výživu poskytoval nebo byl povinen poskytovat, a to do doby do které by tuto povinnost měl, nejdéle však do konce kalendářního měsíce, kdy by zemřelý zaměstnanec dosáhl 65 let věku.
Vám by manžel byl povinen poskytovat výživu, dokud byste byli manželé. Sňatkem přebírá povinnost Vás vyživovat druhý manžel. Pokud spolu budete žít jako druh a družka, zákon mezi Vámi nestanoví vyživovací povinnost, nezaniká tedy ani nárok na rentu.


OČAN-DLUHY
- Promlčení dluhu a jeho splácení ručitelem
- Vliv zesplatnění dluhu na jeho uhrazení, splacení
- Promlčecí lhůta soudně uznaného dluhu

V roce 2001 jsem byl ručitel při nákupu na splátky. Ten co si věc kupoval ovšem nic nezaplatil. Tento rok mi přišel dopis od exekutora, že mám zaplatit nemalý obnos. Je nějaká promlčecí lhůta u tohoto dluhu? Vymáhá exekutor částku oprávněně? Děkuji, Jaroslav

ODPOVĚĎ:
Běžná promlčecí doba je 3 letá a běží vždy ke každé splátce, resp. od doby nezaplacení částky, která zapříčinila zesplatnění celého dluhu.
Pokud nemáte být povinen dluh zaplatit, tak záleží na:
a) zda byl dluh zesplatněn a to před víc jak 3 lety.
b) dlužník nebyl vyzván k úhradě.
c) dluh byl uznán, ale Vy jste nepodepsal souhlas s uznáním.
d) o dluhu nebylo vedeno soudní řízení (promlčecí doba soudem přisouzených práv je 10 let)

Pokud dluh nebyl zesplatněn, jsou promlčené pouze jednotlivé splátky, od jejichž doby splatnosti uplynuly již 3 roky.
K odpovědi na oprávněnost postupu exekutora potřebujete získat detailní informace (které jste neuvedla a zřejmě je ani nemáte), protože za oprávněný může být, ale i nemusí.


PRÁCE-PLATY, MZDY, ODSTUPNÉ
- Zaměstnavatel při výpovědi neproplatil celou dovolenou - jak se bránit
- Zaměstnavatel proplatil jen část dovolené, jak postupovat?

Od 10. dubna 2011 jsem nastoupila neschopenku, kterou jsem ukončila 24. června a ohlásila jsem to mému zaměstnavateli. Ten mi 24. června poslal SMS tohoto znění: V pondělí nechoď, máš do konce července dovolenou, pak uvidíme. Na mou telefonickou námitku, že dovolenou nechci mi řekl, že když přijdu, dá mi takou práci, kterou nevydržím dělat.
30. července jsem mu předložila výpověď dohodou k 31. 7. a on ji přijal. Při vyúčtování mé mzdy, které mi předal spolu se zápočtovým listem jsem dostala výplatní pásku, kde jsem měla zaplaceno za červen 5 dnů dovolené a za červenec 7 dnů dovolené. Je to tak správně? Co zbytek měsíce července, když mi přikázal dovolenou vybrat celou?
Budu moc ráda, odpovíte-li mi, jak to má vlastně být. Můj zaměstnavatel špatně komunikuje a je vulgární a v poradně úřadu práce mi neporadili nic jiného, než abych se s ním domluvila. Děkuji, Ivana Nekolová

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom, kolik dovolené jste měla k dispozici - pokud jste k datu ukončení pracovní neschopnosti měla pouze 13 dnů dovolené, ty jste vyčerpala, a po zbytek dnů v měsíci červenci jste čerpala neplacené volno. Pokud jste dnů dovolené měla více a měly Vám být řádně zaplaceny.
Pokud jste schopná prostřednictvím výplatních pásek doložit, že Vám dny dovolené zbývaly a měly být řádně proplaceny, doporučuji se obrátit na Inspekci práce, příp. podat žalobu na vyplacení zbývající částky.


OBCHOD-ŽIVNOSTI
- Pokračování podnikání v důchodu (v oboru pohostinství)
- Je možné přepsat podnikání, živnost na manžela, manželku?

Odcházím do důchod. Můžu podnikat dál? Mám restauraci s pensionem. Bude něco jinak kromě toho, že začnu pobírat důchod a přestanu platit zdravotní a sociální pojitění? Je složité přepsat živnost na mladší manželku? Co by případně k tomu bylo třeba? Mění se IČO, DIČ, plátce elektřiny,inkasa, daní? Schvaluje to někdo, kontroluje? Děkuji. Břetilasv

ODPOVĚĎ:
Odchodem do důchodu se Vaše postavení jako živnostníka v ničem nezmění, tzn. že i nadále budete oprávněn podnikat (pod stejným IČO a DIČ jako doposud).
Dle § 10/7 živnostenského zákona není možné přenést živnostenské oprávnění na jinou osobu. Pokud byste tedy chtěl živnost „přepsat“ na svou manželku, musela by získat stejná živnostenská oprávnění jako Vy (v případě hostinské činnosti by tedy musela doložit odbornou způsobilost dle § 20 a § 21 živnostenského zákona; poskytování ubytovacích služeb je živností volnou, zde by proto stačilo prosté ohlášení živnostenskému úřadu).
Vaše manželka by mohla provozovat živnost za Vás jako Vaše odpovědná zástupkyně (§ 11 živnostenského zákona), zde je však opět třeba, aby splnila podmínky odborné způsobilosti.
Pokud se rozhodnete k jakýmkoli změnám ve věci své živnosti, lze Vám rovněž doporučit kontaktovat vždy příslušný živnostenský úřad.


RŮZNÉ-STAVBY
- Je možné udělit výjimku na oplocení pozemku v místě kde to územní plán nedovoluje
- Žádost o udělení výjimky k oplocení pozemku

Zakoupila jsem pozemek v chatové oblasti, která spadá pod územní plán, ve kterém je napsána že se pozemek nesmí oplocovat. My bychom však plot nutně potřebovali vybudovat, protože se nám permanentně ztrácí věci ze zahrady. Vedle pozemku nám vede veřejná komunikace do místní restaurace a také vedle našeho pozemku je umístěno veřejně
parkoviště. Je nějaká šance, dostat povoleno nebo nějaké výjimky pro stavbu plotu? Na jakém základě ji stavební úřad může udělit? Děkuji, Naděžda

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě nezbývá, než podat na místně příslušný stavební úřad žádost o udělení výjimky z územního plánu a to za účelem stavby plotu (což stavební zákon nevylučuje). V této žádosti vyličte svou situaci a uveďte, že současný stav Vás výrazně omezuje ve výkonu Vašich vlastnických práv. Zároveň se domáhejte udělení výjimky, spočívající v umožnění stavby plotu. Úspěch této žádosti není samozřejmě možné zaručit, vše závisí na uvážení stavebního úřadu.


OBCHOD-REKLAMACE, SPOTŘEBITEL
- Zhotovitel dostal celou částku ale nedokončil dílo, nedodal prvky
- Zhotovitel nedokončil dílo a uplynula promlčecí lhůta - co dělat?

Mám sepsanou smlouvu o dílo s panem Martinem Česákem z Nepolis na montáž oken, dveří a venkovních rolet ze dne 27.12.2007. Cenu 182020,-Kč jsem mu zaplatil před dokončením díla, ale přesto práci zcela nedokončil a nedodal roletu s motorem v hodnotě 10.000,-Kč. Částka pro dokončení díla se pohybuje asi kolem 20.000,-Kč. Problém je vtom, že mi nebere telefony, nereaguje na email, SMS a neozval se mě ani poté, co jsem navštívil několikrát jeho rodiče a vše jsem jim řekl. Párkrat jsem se mu dovolal z jiného telefonu, v klidu jsme vše probrali, vždy jsme si domluvili nějaký termín dokončení díla, ale termín nikdy nedodržel a stále to protahoval. Toto se opakovalo min. 10x během 3,5 roku. Co mám dělat. Děkuji, Emil

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě již máte pouze jedinou možnost, a to pokusit se apelovat na jeho svědomí, případně na jeho rodiče, neboť Váš nárok je již promlčen. Můžete se pokusit podat žalobu, ale pokud žalovaný vznese námitku promlčení (což je vysoce pravděpodobné), bude Vaše žaloba zamítnuta.


OBČAN-DLUHY
- Matka nesplácí automobil na ktrý si vzal půjčku syn, dcera
- Dcera si vzala půčku na auto pro matku, matka automobil nesplácí

Před 2 lety jsem si vzala půjčku 70.000 Kč, která byla použita na koupi auta. Toto auto je napsáno na matku, dohodli jsme se, že auto budeme mít napůl. Tyto dva roky jsem auto platila já a půjčka je ještě na dva roky, které měla platit ona, ale neplatí. Takže já platím půjčku na auto, které vůbec nevím ani kde je. Dá se proti tomu něco dělat, mám i svědka, který ví že jsem si půjčila peníze na koupi auta. Bohužel kupní smlouva je také psaná na ni. Jsem ve finanční tísni a nezvládám to splácet. Můžete mi prosím nějak pomoci? Děkuji, Ilona

ODPOVĚĎ:
Vaše situace je bohužel jasná - máte půjčku a jste povinna ji splácet; kdo se kým jak dohodl na čemkoliv je pro věřitele zcela irelevantní.
Pokud půjčku nebudete hradit, je reálné, že proti Vašemu majetku bude vedena exekuce; tudíž nebude postiženo ani předmětné auto.
Pokud máte svědky na dohodu mezi Vámi a matkou (nejenom na koupi auta), tak můžete matku žalovat na náhradu škody, která Vám vznikla. To bych Vám ale nedoporučovala, protože svědecká výpověď je v tomto případě málo.


OBČAN-VLASTNICTVÍ
- Může spolumajitel vstoupit kdykoliv do svého bytu, domu, nemovitosti?
- Může manžel, manželka spolumajitele vstoupit do bytu, domu, nemovitosti?
- Může spoluvlastník zastavit vodu, vypnout topení pokud v bytě, domě bydlí jiný spolumajitel?
- Je důležité který spoluvlastník, spolumajitel má v bytě, domě trvalé bydliště?

Bydlím v rodinném domu se zahradou a vlastním 1/6 a taktéž mám tam trvalý pobyt. Bratr vlastní 5/6 tohoto rodinného domu, ale nemá tam trvalý pobyt, bydlí jinde. Chtěla bych se zeptat, zdali může kdykoli přijít a kdykoli si otevřít klíčem a taktéž i jeho manželka. Jestli tedy může kdykoli přijít a narušit mé soukromí, jestli může odstřihnou telefonní linku, zastavovat vodu a topení. Dále si nechává v garáži auto. Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Váš bratr je většinovým vlastníkem nemovitosti. Může tedy kdykoli přijít (a to i jeho manželka) a užívat dům i zahradu. Vy ho nemůžete s užívání omezit, což platí i obráceně. Nemůže tedy odstřihnout telefonní linku, zastavit vodu a topení. Pokud by tak učinil, a nebude s ním dohoda možná, můžete se obrátit na soud, který řeší situace, kdy se spoluvlasníci nemohou dohodnout na užívání a správě společné věci.
Kdo má či nemá trvalé bydliště v domě nehraje v tomto ohledu žádnou roli.


PRÁCE-ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU
- Vymáhání škody způsobené při výkonu práce po bývalém zaměstnanci
- Návrh na vydání platebního rozkazu při škodě vzniklé pracovníkem
- Jak dlouho trvá než soud vydá platební rozkaz?

Jak podat exekuci na bývalé zaměstnance? Zaměstnanci mi způsobili škodu v měsíci červnu 2011 na zeteplovacím systému (přes 100.000 kč). Škoda se hlásila pojištovně, ale ta škodu neproplatila. Dva z nich se nezdržují na trvalém pobytu, ale mám jejich nové adresy, protože jim tam byla doručena výplata a výpověď. Mám i podepsané protokoly o škodě. A také bych se chtěla zeptat jak dlouho exekuce trvá a na který soud mám návrh na nařízení exekuce poslat. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Primárně musíte podat návrh na vydání platebních rozkazů (okresní soud v místě bydliště žalovaného). Až se platební rozkazy stanou pravomocnými, tak budete mít exekuční titul, se kterým se můžete obrátit na exekutora, který povede exekuční řízení.
Platební rozkaz se vydává v řádu dnů (tedy pokud skutková tvrzení jsou úplná a je přiložen dostatek důkazů, na něž se žalobce odvolává), od doručení běží 15denní lhůta na odpor a pak je platební rozkaz pravomocný (tedy pokud není odpor podán). Poté může proběhnout exekuční řízení.
samotná doba exekuce je odvislá od solventnosti dlužníka.


OBČAN-NÁHRADA ŠKODY
- Žaloba na náhradu škody způsobenou exekutorem
- Žaloba na náhradu škody státem za nesprávný úřední postup
- Promlčecí lhůta na náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem
- Žaloba na stát o náhradu škody vzniklé nesprávným úředním postupem exekutora

V r. 2006 na mne byla uvalena neoprávněná exekuce postižením nájemného z mé nemovitosti, kterou pronájímám. Exekutor mi zabavil částku 600.000,- Kč. Soud po dvou letech exekuci jako neoprávněnou zastavil. Žalobou jsem se domáhala vrácení financí, ale než soud vše projednal, exekutor namítl, že část je promlčena, což okresní soud potvrdil a krajský v odvolacím řízení ještě nezasedal. Navíc exekutor namítl, že žalovat mám stát nikoliv jeho. V tomto soud jeho názor nepotvrdil s tím, že žalovat mohu jak jeho, tak stát. Exekucí mi vznikla obrovská škoda i s tím, že jsem nemohla po dobu zadržování financí exekutorem platit hypotéku a banka mi hypotéku sesplatnila a naúčtovala mi takřka 700.000,- sankčních úroků, které jsem zaplatila. Mám prý podat nějakou žalobu na stát pro jejich úhradu z důvodu nesprávného úředního postupu. Můžete mi sdělit, jak má vypadat postup v této věci? Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Jedná se o žalobu na náhradu škody podle zákona č. 82/1998 Sb. Pozor, na promlčení podle § 32 tohoto zákona - je pouze 3leté! Předtím, ale musíte nárok na náhradu škody uplatnit u Ministerstva spravedlnosti ČR (§ 14 výše uvedeného zákona) a teprve pokud ministerstvo do 6 měsíců o nároku nerozhodne, tak podat žalobu.
Pravdou je, že podle tohoto zákona můžete žalovat pouze stát (který v rámci regresního nároku může další řízení vést s exekutorem).


OBČAN-OSTATNÍ SMLUVNÍ VZTAHY A SANKCE
- Může realitní kancelář vymáhat odměnu uvedenou v nabídkovém listě?
- Je nabídkový list realitní kanceláře totéž co mandátní smlouva či zprostředkovatelská smlouva?
- Jaká je obvyklá výše odměny dle obchodního zákoníku (§ 571, § 647)

V nabídkovém listě, který jsem podepsala s realitní kanceláří na prodej mého družstevního bytu, chybí informace o odměně realitní kanceláře (myslím tím její provizi, kterou si k mé ceně připočítá). Je to v pořádku nebo mohu z tohoto důvodu odstoupit od této smlouvy aniž bych musela zaplatit smluvní pokutu 5% z ceny uvedené v Nabídkovém listě?
Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Je otázkou, zda nabídkový list se dá považovat za smlouvu. Dále je otázkou, o jaký typ smlouvy se může jednat. Je pravděpodobné, že pokud nabídkový list nese náležitosti smlouvy, bude se jednat buď o platnou smlouvu mandátní nebo o platnou smlouvu o zprostředkování.
Není-li odměna výslovně sjednána, platí se odměna obvyklá (§ 571; § 647 obchodního zákoníku).
Je na Vašem zvážení, zda odměna obvyklá nebude neúměrně vyšší než 5% sankce (
kt).


PRÁCE-VÝPOVĚĎ
- Může dostat výpověď z práce matka samoživitelka?
- Je možné dát výpověď z pracovního poměru matce samoživitelce?

Prosím o informaci, zda je může dostat výpověď matka samoživitelka? Paragraf 53 Zákoníku práce – Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem tuto část neupravuje, nicméně bych si chtěla být jistá, že se nepřihlíží ke skutečnosti, je-li žena samoživitelka či nikoliv (I v případě muže). V případě že ano, jak je samoživitel/ka definována? Děkuji, Žaneta

ODPOVĚĎ:
K tomu, zda zaměstnankyně je či není samoživitelka se v případě výpovědi nepřihlíží. V souvislosti s ukončením pracovního poměru nepožívá samoživitelství žádnou zvláštní právní ochranu.


OBČAN-BYDLENÍ
- Může majitel pronajatého domu přistavit popelnici jen 1x týdně?
- Majitel bytového domu omezuje nájemníky občasným přistavením popelnice

Majitelka domu přišla s tím, že si máme odpadky uschovávat doma a pouze jednou týdně se přiveze popelnice, kam je budeme moci vyhodit. Má na takové to jednání právo? Děkuji, Laura

ODPOVĚĎ:
Majitelka domů si pravděpodobně § 17 odst. 4 zákona o odpadech vyložila po svém. Předpokládám, že jste poplatníkem vyhláškou obce stanovené částky za odvoz odpadu (který platíte prostřednictvím pronajímatelky), tudíž máte právo na služby, které jsou hrazeny z tohoto poplatku. Doporučuji tedy se nejdříve obrátit na pronajímatelku s žádostí o vysvětlení svého jednání a následně podat stížnost na obec, protože jste nuceni odkládat odpadky jinde než je určeno (§ 12 odst. 1 zákona).


RODINA-REGISTROVANÉ PARTNERSTVÍ
- Společné jmění mezi registrovanými partnery
- Společný majetek registrovaných partnerů

Jak se dělí společný majetek u registrovaného partnerství po jeho zániku, v případě když se partneři nedohodnou? Je možné registrované partnerství zrušit dohodou tak jako rozvod mezi manžely "dohodou". Děkuji, anonym

ODPOVĚĎ:
V případě registrovaného partnerství nevzniká majetkové společenství obdobného typu jako je společné jmění manželů. Vzniká standardní spoluvlastnictví - práva, povinnost, vznik, zrušení a rozdělení vč. způsobů rozdělení se řídí občanským zákoníkem, konkr. § 136 a násl. Dohoda je jeden ze způsobů zrušení spoluvlastnictví; je vhodné předložit ji ke schválení soudu (tedy se dá považovat za obdobu majetkového vypořádání v případě tzv. nesporného rozvodu - tedy rozvodu dohodou).


OBCHOD-ŽIVNOSTI A JEJICH PROVOZOVÁNÍ
- Co je potřeba k rozšíření předmětu podnikání u s.r.o.
- Jak změnit v obchodním rejstříku trvalé bydliště jednatele?

Chtěla bych se zeptat, co je vše potřeba k rozšíření předmětu podnikání u s.r.o. a ke změně trvalého bydliště jednatele zapsaného v OR. Děkuji, Magdaléna

ODPOVĚĎ:
Změnu společenské smlouvy, podání návrhu (podle typu živnosti - ohlášení nebo návrh na zahájení koncesního řízení) na živnostenském úřadě.
Co se týče jednatele, doporučuji dodatek k pracovní smlouvě nebo smlouvě o spolupráci, návrh na změnu obsahu zápisu obchodního rejstříku OR na rejstříkový soud. Pokud máte na mysli jaké formuláře máte vyplnit, dovolte, abych Vás odkázala na místně příslušný úřadu (resp. soud).


PRÁCE-DOVOLENÁ
- Musí zaměstnavatel proplatit dovolenou pokud firmu kupuje nový majitel?
- Firmu (restauraci) kupuje nový majitel, jak je to s proplacením dovolené zaměstnancům?

Ráda bych se zeptala, zda při ukončení živnostenské činnosti v pohostinství musíme zaměstnancům proplatit nevyčerpanou dovolenou. Činnost byla ukončena k 1. 9. 11, nicméně zaměstnance i podnik přebral nový provozovatel.
Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Pokud jste zcela ukončila činnost, tak nevyčerpaná dovolená zaměstnancům musí být proplacena, pakliže mezi Vámi, zaměstnancem a novým zaměstnavatelem není dohoda o tom, že nový zaměstnavatel nechá tyto zaměstnance dovolenou dočerpat (podmínky jsou uvedeny v § 221 zákoníku práce).

Jiná situace je při přechodu práv a povinností z jednoho zaměstnavatele na druhého - pokud jste tedy jednoduše řečeno podnik i se zaměstnanci převedla na jiný subjekt, který je teď jejich zaměstnavatelem, zůstávají práva zaměstnanců vůči Vám zachována a působí vůči novému zaměstnavateli - v tomto případě, by dovolená proplácena být nemusela a zaměstnanci by si ji mohli řádně vyčerpat později.


TRESTNÍ-TRESTNÍ ŘÍZENÍ
- Trestní oznámení při nabourání emailové schránky a smazání emailů
- Je trestný čin nabourání do cizí emailové schránky a smazání emailů?
- Nabourání se do emailové schránky a trestný čin porušování tajemství dopravovaných zpráv

Vlastním ještě jednu e-mailovou adresu (na seznam.cz), jako kontrolní otázku pro změnu hesla jsem měla nastaveno: rodné příjmení matky za svobodna. Do této mailové adresy se mi někdo naboural (odpověděl na kontrolní otázku a změnil heslo) a mailovou adresu mi zrušil. Tudíž všechny mé maily jsou ztraceny.
Chci se zeptat, zda je toto možno hlásit na policii, o jaký trestný čin se jedná a s jak velkou výší trestu. Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Může se jednat o trestný čin podle § 182 trestního zákoníku - porušování tajemství dopravovaných zpráv (trest odnětí svobody až na 2 roky nebo trest zákazu činnosti) - takže trestní oznámení podat můžete. Průkaznost těchto činů je velmi obtížná (vyšetřovatel kontaktuje správce seznam.cz, dohledávají se IP adresy a stopuje se osoba, která se do schránky nabourala). Můžete také podat žalobu na ochranu osobnosti - pokud znáte pachatele a máte důkazy o jeho konání.


PRÁCE-ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU
- Může zaměstnavatel neposlat mzdu, plat pokud zaměstnanec způsobí škodu?
- Obchodní zástupce nevrátil zboží zaměstnavateli - jak postupovat?
- Jak vymáhat škodu způsobenou zaměstnancem při nevrácení vydaného zboží
- Uznání škody, dluhu zaměstnance vůči zaměstnavateli

Zaměstnanec, obchodní zástupce, přestal navštěvovat obchody, falšoval vyplňování formulářů, deníku jízd apod. Rozvázal jsem s ním pracovní poměr s okamžitou platností. Při předávání zbylého zboží mi řekl před svědkem: "jsem si vědom, dlužím za telefon apod. a tak mi žádné peníze z výplaty neposílejte."
Mimo pohyblivé složky odměn, kterou mu samozřejmě nedám, tak měl i pevnou složku 10.000,- Kč.
Mohu mu tuto částku neposlat, zaslat mu pouze vyúčtování dluhu a tím si jeho dluh uhradit? Udělal bych zápis o jeho výroku a svědek by mi jej podepsal.
Protože mi nevrátil všechno převzaté zboží, ani nezaplatil, tak jeho dluh u mě činí cca 45.000 Kč. Je to vymahatelné a jak? Když vystavím fakturu a on mi jí nezaplatí, tak ještě navíc státu odvedu DPH a budu mít škodu větší.
Děkuji, Dalimil

ODPOVĚĎ:
Souhlas o stržení dlužné částky ze mzdy by musel být písemný a podepsaný příslušným zaměstnancem, jinak peníze nestrhávejte (a to ani když máte svědka).
Jste-li schopen prokázat, jaká škoda Vám vznikla, postupujte následovně:
na dlužnou částku bývalého zaměstnance upozorněte, předložte mu uznání dluhu a navrhněte splátkový kalendář (pokuste se o nějaké smírné řešení sporu; uznání dluhu je důležité - stanovuje novou 10tiletou promlčecí lhůtu na vymáhání dluhu) a upozorněte ho na možnost žaloby. Následně pak podejte žalobu na náhradu škody.


RŮZNÉ-NEZAŘAZENÉ
- Pronájem věci držené na základě operativního leasingu 3. osobě
- Podnájem vozidla 3. osobě se souhlasem leasignové společnosti

Chtěla bych se zeptat na jednu věc ohledně operativního leasingu. Jde o to, že 1. leasingová společnost (pronajímatel) má s 2. společností (nájemce) uzavřenou smlouvu o operativním leasingu. Dle smlouvy je nájemce oprávněn dát vozidlo do podnájmu či ho jinou formou poskytovat do užívání třetím osobám pouze s předchozím písemným souhlasem pronajímatele. Tento souhlas byl udělen. V této souvislosti bych se ovšem chtěla zeptat, zda může 2. společnost uzavřít s 3. společností (budoucím nájemcem) také smlouvu o operativním leasingu, když jejím předmětem podnikání není leasing? Pouze Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona? Nebo se musí uzavřít nájemní smouva?
Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Leasing je na základě živnostenského zákona řazen mezi volné živnosti; provozování finančního i operativního leasingu movitých věcí patří do oboru činnosti "pronájem a půjčování věcí movitých". Podle současného právního řádu stačí, aby subjekt měl oprávnění ve znění jaké uvádíte (ačkoliv obory činnosti má jiné; příslušný obor činnosti si může nechat zdarma doplnit na živnostenském úřadě), je to zastřešující pojem, pro všechny obory činnosti živnosti volné. Takže smlouva může být z hlediska oprávněnosti 3. subjektu uzavřena.


OBČAN-DĚDICTVÍ
- Jak zajistit aby družstevní byt po smrti manžela získala nová manželka
- Rozšíření společného jmění manželů SJM o družstevní byt - notářská smlouva

S manželem jsme oba v druhém manželství, z předchozích vztahů máme každý zletilé děti, společné nemáme. Manžel získal ještě před naším sňatkem do osobního vlastnictví družstevní byt a je zapsán v katastru nemovitostí. Po sňatku vzniklo v domě družstvo vlastníků. Do rekonstrukce bytu jsem investovala i své dříve naspořené peníze, hodláme v rekonstrukci pokračovat. Ozvala se ale manželova dcera, že nechápe, proč do bytu investuji, když po manželově smrti nebudu mít na byt žádný nárok. Podotýkám, že manželovy děti jsou zajištěné, nemají bytovou potřebu a bydlí na opačném konci republiky.
Manžel by byl rád, kdybych nárok na byt měla, poradíte, jak z toho ven? Nechci vyvolávat žádné spory, postoj dcery nás netěší. Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Možností je několik. Nejvýhodnější je dle mého názoru notářská smlouva o rozšíření společného jmění manželů. Ta z vás v podstatě udělá více než spoluvlastníka, protože byt bude zahrnut do společného jmění manželů (tedy v případě smrti manžela, získáte 1/2 bytu při vypořádání SJM a další podíl na 1/2 bytu podle počtu zákonných dědiců). Dále pak je možné, aby manžel Vám svůj byt odkázal - tuto variantu bych ale nedoporučovala, úspěšné napadení závěti (která by fakticky byla vyděďovací listinou) je příliš pravděpodobné.


SPRÁVNÍ-POKUTY
- Řidič nezaplatil pokutu za řízení v opilosti - co se stane?
- Jak dlouhá je promlčecí lhůta u pokuty za řízení v opilosti pod vlivem alkoholu
- Délka promlčecí lhůty za pokutu za řízení v opilosti pod vlivem alkoholu

V roce 2009 jsem byl zastaven policií a bylo mi zjištěno 0,41 promile alkoholu. Po podání vysvětlení na městském úřadě mi byla udělena pokuta 12.000 Kč + 1000 Kč za správní řízení. Pokutu jsem rozložil na 12 splátek a měla být splacena do 15.7.2010. Nesplatil jsem však ani jednu splátku a do dnešního dne jsem neobdržel ani jedinou upomínku. Proto se ptám, jestli mi za to mohou účtovat penále, když jsem neobdržel žádný dopis a adresu mám stále stejnou. Případně jak dlouhá je promlčecí doba u těchto případů? Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ:
Penále Vám být zaúčtováno nemusí být, avšak i policie vymáhá dluhy pomocí advokátních kanceláří, které si započtou hotové výdaje, dále pošlou věc na soud, kde jsou další soudní poplatky, a poté náklady exekutora, který má rovněž jisté náklady exekuce. Vaše pokuta se promlčí po 10 letech, takže rozhodně doporučuji ihned zaplatit, jinak se Váš dluh ztrojnásobí.


OBČAN-BYDLENÍ
- Právo na snížení nájmu za dobu kdy byla měněna okna v pronajatém bytě
- Nárok na snížení nájemného za dobu kdy probíhala výměna oken
- Právo na slevu z nájmu za období kdy nájemník nemohl užívat pronajatý byt
- Stavební úpravy bytu a nárok na snížení nájmu, nájemného
- Lhůta na uplatnění slevy z nájmu, nájemného

Mám jako nájemník bytu právo požadovat snížení nájmu za obodobí, kdy byla v okně měněna okna? Výměna trvala 4 dny a mě nebylo umožněné v bytě bydlet. Byt je pronajatý, řádně za něj platím nájemné. Byla jsem donucená najít náhradní bydlení. Děkuji, Michaela

ODPOVĚĎ:
Dle § 698/2 Občanského zákoníku má nájemce právo na přiměřenou slevu z nájemného v případě, že se z důvodu stavebních úprav podstatně nebo po delší dobu zhorší podmínky užívání bytu. Tato podmínka je ve Vašem případě bezesporu splněna a můžete tak po pronajímateli požadovat slevu z nájemného (za přiměřenou slevu lze ve Vašem případě považovat výši nájemného za 4 dny).

Slevu z nájemného jste povinna na pronajímateli požadovat bez zbytečného odkladu, toto právo zanikne po 6 měsících od výměny oken (§ 699 Občanského zákoníku).


OBČAN-EXEKUCE
- Nový majitel koupil dům, na který po zapsání do KN vzniklo zástavní právo na původního majitele
- Zástava nemovitosti na původního majitele až po zakoupení bytu, domu novým majitelem
- Může vzniknout zástava na byt, dům za dluh původního majitele nemovitosti?

Chtěla bych se zeptat, co dělat v případě, kdy jsme koupili nemovitost a teď až po zapsání nemovitosti nám bylo sděleno, že vzniklo k nemovitosti zástavni právo. Zástavní smlouva byla uzavřena mezi věřitelem a původním vlastníkem nemovitosti. My jsme o zástavní smlouvě nevěděli a v době koupě na nemovitosti žádné zástavní právo nevázlo. Co máme teď dělat? Jak vymazat zástavní právo z katastru nemovitostí? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Zástavní právo k nemovitosti vznikne na základě zápisu do příslušného operátu, tedy pokud v době do Vašeho zápisu nemovitosti nebylo zástavní právo zapsáno, tak platně nevzniklo.
Pokud bylo zapsáno, až po té, co jste uzavřeli kupní smlouvu a před tím než jste podali návrh na vklad. Odstupte od smlouvy pro porušení smlouvy (ve smlouvě byste měli mít klauzuli, že na nemovitosti neváznou práva 3. osob a zástavní právo toto ustanovení porušuje), žádejte vrácení kupní ceny případně žalujte na bezdůvodné obohacení.
Pokud bylo zástavní právo vloženo až poté, co jste byli zapsáni do katastru Vy, tak katastrální úřad pravděpodobně pochybil a neměl ho vložit - tudíž žádejte nápravu na příslušném katastrální úřadu.


RODINA-REGISTROVANÉ PARTNERSTVÍ
- Společné jmění mezi registrovanými partnery
- Společný majetek registrovaných partnerů


Jak se dělí společný majetek u registrovaného partnerství po jeho zániku, v případě když se partneři nedohodnou? Je možné

registrované partnerství zrušit dohodou tak jako rozvod mezi manžely "dohodou". Děkuji, anonym

ODPOVĚĎ:
V případě registrovaného partnerství nevzniká majetkové společenství obdobného typu jako je společné jmění manželů.

Vzniká standardní spoluvlastnictví - práva, povinnost, vznik, zrušení a rozdělení vč. způsobů rozdělení se řídí občanským

zákoníkem, konkr. § 136 a násl. Dohoda je jeden ze způsobů zrušení spoluvlastnictví; je vhodné předložit ji ke schválení

soudu (tedy se dá považovat za obdobu majetkového vypořádání v případě tzv. nesporného rozvodu - tedy rozvodu dohodou).


OBCHOD-ŽIVNOSTI A JEJICH PROVOZOVÁNÍ
- Co je potřeba k rozšíření předmětu podnikání u s.r.o.
- Jak změnit v obchodním rejstříku trvalé bydliště jednatele?

Chtěla bych se zeptat, co je vše potřeba k rozšíření předmětu podnikání u s.r.o. a ke změně trvalého bydliště jednatele

zapsaného v OR. Děkuji, Magdaléna

ODPOVĚĎ:
Změnu společenské smlouvy, podání návrhu (podle typu živnosti - ohlášení nebo návrh na zahájení koncesního řízení) na

živnostenském úřadě.
Co se týče jednatele, doporučuji dodatek k pracovní smlouvě nebo smlouvě o spolupráci, návrh na změnu obsahu zápisu

obchodního rejstříku OR na rejstříkový soud. Pokud máte na mysli jaké formuláře máte vyplnit, dovolte, abych Vás odkázala

na místně příslušný úřadu (resp. soud).


PRÁCE-DOVOLENÁ
- Musí zaměstnavatel proplatit dovolenou pokud firmu kupuje nový majitel?
- Firmu (restauraci) kupuje nový majitel, jak je to s proplacením dovolené zaměstnancům?

Ráda bych se zeptala, zda při ukončení živnostenské činnosti v pohostinství musíme zaměstnancům proplatit nevyčerpanou

dovolenou. Činnost byla ukončena k 1. 9. 11, nicméně zaměstnance i podnik přebral nový provozovatel.
Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Pokud jste zcela ukončila činnost, tak nevyčerpaná dovolená zaměstnancům musí být proplacena, pakliže mezi Vámi,

zaměstnancem a novým zaměstnavatelem není dohoda o tom, že nový zaměstnavatel nechá tyto zaměstnance dovolenou dočerpat

(podmínky jsou uvedeny v § 221 zákoníku práce).

Jiná situace je při přechodu práv a povinností z jednoho zaměstnavatele na druhého - pokud jste tedy jednoduše řečeno

podnik i se zaměstnanci převedla na jiný subjekt, který je teď jejich zaměstnavatelem, zůstávají práva zaměstnanců vůči

Vám zachována a působí vůči novému zaměstnavateli - v tomto případě, by dovolená proplácena být nemusela a zaměstnanci by

si ji mohli řádně vyčerpat později.


TRESTNÍ-TRESTNÍ ŘÍZENÍ
- Trestní oznámení při nabourání emailové schránky a smazání emailů
- Je trestný čin nabourání do cizí emailové schránky a smazání emailů?
- Nabourání se do emailové schránky a trestný čin porušování tajemství dopravovaných zpráv

Vlastním ještě jednu e-mailovou adresu (na seznam.cz), jako kontrolní otázku pro změnu hesla jsem měla nastaveno: rodné

příjmení matky za svobodna. Do této mailové adresy se mi někdo naboural (odpověděl na kontrolní otázku a změnil heslo) a

mailovou adresu mi zrušil. Tudíž všechny mé maily jsou ztraceny.
Chci se zeptat, zda je toto možno hlásit na policii, o jaký trestný čin se jedná a s jak velkou výší trestu. Děkuji,

Lenka

ODPOVĚĎ:
Může se jednat o trestný čin podle § 182 trestního zákoníku - porušování tajemství dopravovaných zpráv (trest odnětí

svobody až na 2 roky nebo trest zákazu činnosti) - takže trestní oznámení podat můžete. Průkaznost těchto činů je velmi

obtížná (vyšetřovatel kontaktuje správce seznam.cz, dohledávají se IP adresy a stopuje se osoba, která se do schránky

nabourala). Můžete také podat žalobu na ochranu osobnosti - pokud znáte pachatele a máte důkazy o jeho konání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.