Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás poprosit o radu. Známý dluží 50.000 Kč, za 4 roky od něj přišlo pouze 1000 Kč. Dodatečně se s ním v lednu 2009 napsal doklad o tom, kde přiznává výši dlužné částky. Poté opět žádná splátka nepřišla. Počátkem ledna 2010 přišlo oznámení, že konsolidační soud mu stanovil měsíční splátky min. 500 Kč. Již je listopad a měsíční splátka přišla jen za únor. Údajně je asi rok nezaměstnaný. Jakým způsobem by se mělo správně dále postupovat? Je v tomto případě také nějaká promlčecí doba? Aby to třeba úmyslně neprodlužoval do té doby, kdy už nešlo po něm dluh vymáhat. Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:

Nejdříve k promlčecí době – v lednu 2009 Váš známý dluh uznal a od toho okamžiku běží desetiletá promlčecí lhůta, takže v tomhle ohledu se ničeho nebojte.
Můžete podat návrh k soudu, získat tak exekuční titul (rozsudek soudu) a exekučně pohledávku vymáhat. Doporučím Vám sledovat insolvenční rejstřík na webu www.justice.cz, zda na sebe dlužník nevyhlásí úpadek, pak byste se musela přihlásit do řízení jako věřitel se svou pohledávkou, jinak byste jen těžko se jí dále domáhala.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.