Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem člen SVJ a máme v domě jednoho člena SVJ, který je v oddlužení a neplatí zálohy na byt. Na začátku byl dluh nízký a slib, že vše uhradí. 01/2014 požádal o oddlužení a přestal hradit zálohy úplně. Dluh se v době insolvence rapidně zvýšil. K tomu bylo v 08/2014 schváleno soudem oddlužení, čehož jsme si nevšimli a pohledávku nepřihlásili.

2015 6x zaplatil a 6x nezaplatil. V 12/2015 správce insolvence byt prodal, a nový majitel platí pravidelně své zálohy. Je možné, aby v době insolvence narůstal dluh? Jaké máme možnosti dluh vymoci? Ve zprávě o hospodářské situaci dlužníka je uvedena položka „Měsíční náklady spojené s bydlením 3000 Kč“, ale nebyly na účet domu odesílány. Máme kontaktovat insolvenčního správce? Nebo vymáhat jinou cestou? Děkuji, Člen SVJ, Adam.

ODPOVĚĎ:
Pohledávky SVJ vzniklé po povolení oddlužení uplatněte vůči dlužníkovi jako pohledávky za majetkovou podstatou. Uplatnění adresujte přímo dlužníkovi (aktuální adresa by měla být uvedena v insolvenčním rejstříku dostupném na www.justice.cz).
Uplatnění musí obsahovat tyto údaje:
a) označení „Vyrozumění o uplatnění pohledávky za majetkovou podstatou nebo pohledávky jí postavené na roveň“,
b) označení insolvenčního soudu a spisovou značku, pod níž je insolvenční řízení vedeno,
c) označení dlužníka,
d) označení věřitele včetně adresy pro doručování, pokud je odlišná od sídla věřitele,
e) bližší údaje o s skutečnosti, která je důvodem vzniku pohledávky, včetně vylíčení skutečností rozhodných pro vznik pohledávky,
f) údaje, zda pohledávka či její část je vykonatelná,
g) údaj o povaze pohledávky,
h) údaj o výši pohledávky,
i) seznam příloh,
j) údaje o osobě, která vyrozumění podepsala,
k) datum a podpis.
V dopise dlužníka rovněž upozorněte, že že neuhrazením pohledávky SVJ se vystavujete riziku zrušení oddlužení a prohlášení konkursu na Váš majetek dle ust. § 418 odst. 1 písm. c) insolvenčního zákona.
O uplatnění pohledávky také písemně vyrozumějte insolvenčního správce a požádejte ho, aby Vám uhradil pohledávku z majetkové podstaty dlužníka, pokud sám dobrovolně svůj dluh neuhradí.
Nebude-li přesto pohledávka uhrazena, bude nutné se domáhat zaplacení žalobou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.