Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partner si zařizuje hypotéku na byt. Má si rozmyslet do příštího týdne koho uvede v životním pojištění, obmyšlenou osobu. Kdyby se s ním něco stalo, kdo by dostal byt. Chtěl dát samozřejmě mě jako svou partnerku. Ale já jsem v situaci, kdy jsem ještě na 4 roky v insolvenci. Chci se tedy zeptat, zda je možné mne uvést jako obmyšlenou osobu, i když jsem v insolvenci?

Jestli by se to muselo někam hlásit nebo obeznámit mého zprávce a jak by to bylo dál? Nemáme spolu žádné závazky, ani děti. Děkuji za odpověď, Monika

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Vám bylo povoleno oddlužení, nebylo by vhodné, aby přítel uváděl Vás jako obmyšlenou osobu.
Dle ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčího zákona byste v případě pojistného plnění byla povinna peníze z pojištění vydat insolvenčnímu správci, který by je užil nad rámec stanovených splátek. To znamená, že Vám zbude částka z pojištění pouze, pokud by po splátkách a peněz z pojištění byly uhrazeny veškeré pohledávky Vašich věřitelů přihlášené do insolvenčního řízení, včetně nákladů tohoto řízení. Z pojištění by Vám tedy pravděpodobně mnoho nezůstalo a peníze byste ani nemohla užít na splacení hypotéky.
Obdobná situace je také u bytu. Pokud by přítel zemřel, budou primárně dědit dědicové určení závětí, ve které může uvést i Vás. Pokud nesepíše závěť, budou dědit dědicové ze zákona. Zde byste dědila spolu s přítelovými rodiči, a to pouze v případě, že partner nemá žádné děti. Pokud partner děti má, budou ze zákona dědit byt pouze ony a případně jeho manželka.
Nicméně ani dědictví bytu pro Vás nic neřeší, opět byste jej musela vydat insolvenčnímu správci, který by byt prodal a z výtěžku uspokojil Vaše věřitele, resp. by byla také uspokojena banka, která poskytla hypotéku. Nezbyl by Vám tedy ani byt, ani žádné peníze.
Dále upozorňuji, že pokud po partnerovi zdědíte jakýkoli majetek, zdědíte také jeho dluhy, tedy rovněž dluh z hypotéky. Musíte si tedy sama posoudit, zda by pro Vás dědictví bylo výhodné.
Pokud Vás partner uvede jako osobu obmyšlenou nebo v závěti, tyto skutečnosti insolvenčnímu správci hlásit nemusíte, v podstatě Vám ani nemusí být známy. Insolvenčnímu správci byste však musela hlásit jakýkoli mimořádný příjem, tedy právě příjem z pojištění či dědictví.
Sepsání závěti, resp. uvedení Vás jako obmyšlené osoby doporučuji až po splnění podmínek Vašeho oddlužení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.