Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dědickém řízení byla započtena pasiva pohřebné cca 11 000 Kč a půjčka 70 100 Kč, kterou poskytl kamarád zesnulého. Dědicové jsou dvě děti a dědí půlku zahrady se zahradním domkem druhou polovinu vlastní bývalá manželka (byli rozvedení). Dědictví, tedy půlka zahrady a domku, je napsané na dceru zesnulého.

Je neprodejná, jelikož je ze strany dcery zesnulého zatížena exekucemi, syna zesnulého má do 8 let vyplatit částkou asi 20 000 Kč. Teď se ozval věřitel úvěru a žádá už 130 000 Kč, jak a do kdy je povinnost tento úvěr řešit? V dědickém řízení je jen to, že dluh byl uznán. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že byl dluh dědici uznán co do důvodu a výše, dojde k jeho promlčení až po uplynutí 10 let. Věřitel má právo po dědicích dlužníka požadovat splnění dluhu. Dědicové uznali jen dluh ve výši 70.100 Kč - tuto částku jsou dědicové povinni kamarádovi zesnulého vyplatit. Pokud lhůta k vyplacení v rozhodnutí není určena, tak je to na dohodě mezi Vámi a kamarádem zesnulého, kdy dojde ke splacení této částky. Můžete si spolu domluvit i splátkový kalendář.
Pokud má částka nad 70.100 Kč do 130.000 Kč činit úroky, tak by tyto úroky byly nepřiměřené a také proti dobrým mravům z toho titulu, že po dni úmrtí by zůstaviteli úroky naskakovat neměly. Pokud částka cca 50.000 Kč představuje další půjčku, kterou kamarád zesnulému ještě za života poskytl, pak ho vyzvěte, aby Vám k tomu předložil smlouvu či jiné podklady, z kterých by byla půjčka patrná. Pokud Vám podklady předloží, jste jako dědicové povinni mu částku uhradit, i když nebyla v rozhodnutí o dědictví, neboť dědicové zůstavitele vstupují do jeho práv, ale i do jeho povinností, tudíž mají povinnost hradit i jeho dluhy.
Pokud žádné podklady nepředloží, nejste povinni mu takový dluh hradit - tento dluh by musel kamarád zesnulého žalovat u soudu, kde by musel půjčku prokázat a doložit (smlouvou, doklady, svědky, atd.), jinak by soudní spor prohrál.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.