Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, mám 3 otázky:
- Jak prokázat, že je u zaměstnavatele odpracováno více hodin než je uvedeno na výplatní pásce (pokud jsou upravovány hodiny příchodu a odchodu v počítači)? Je nějaký způsob, který by byl doložitelný i na soud, nevíme jak tuto skutečnost dokázat? Co by bylo třeba zajistit?

- Otec dcery je v insolvenčním řízení. Soudem je na dceru stanoveno výživné 2000 Kč, které neplatí. Nyní je doba, kdy je možné přihlásit pohledávky. Opět tedy otázka, jak toto udělat? Částku má platit v hotovosti a více jak rok nedal ani korunu. Je třeba podat trestní oznámení nebo jen zaslat přihlášku pohledávky na soud s částkou?
- Dům v dědictví po babičce byl rozdělen po 1/3 mezi její syny. Nyní byla 1/3 kvůli dluhům jednoho syna prodána v dražbě. Nový majitel 1/3 žádá po obou spoluvlastnících (i když tam nežijí) a původně zadluženém synovi (ten v domě žije) nájem. Chápu, že ho chce po tom, který v domě žije, ale proč po spoluvlastnících? Stejně tak přece mohou žádat nájem spoluvlastníci synové i po novém majiteli, ne? Dům není nijak přesně rozdělen jedná se o 4+1 (v domě je jedna koupelna, WC i kuchyň).
Předem děkuji za odpověď, Dana

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Musíte si opatřit nějaký důkaz o tom, že přicházíte či odcházíte v jiný čas, než je následně v evidenci docházky patrný. Může to být svědek, fotografie, nahrávka videa, apod… Případně nahlásit u inspektorátu práce, že máte podezření na protiprávní jednání zaměstnavatele, neboť tento za takové jednání může být pokutován a zavázán nahradit poškozeným zaměstnancům škodu.
2. Můžete podat trestní oznámení, neboť pokud více jak rok výživné nehradil, páchá tím trestný čin zanedbání povinné výživy. Bude mu uložen trest, nicméně tím peníze nezískáte. Pokud je otec dcery v oddlužení, tak výživné jakožto přednostní pohledávku ani přihlašovat nemusíte, stačí kontaktovat insolvenčního správce, zaslat mu rozsudek a rozpis plateb, co na základě rozsudku uhradil a co ne. Samozřejmě to lze učinit i v rámci přihlášky pohledávky do insolvenčního řízení, nicméně není to nutné.
3. Nájem může spoluvlastník, který podíl na domě vydražil, chtít pouze po osobě, která v domě žije, a to pouze poměrnou částkou, tj. pouze tou jednou třetinou. Tedy pokud by např. nájem, který je v dané lokalitě za obdobné nemovitosti obvyklý činil např. 9000, pak tento spoluvlastník by mohl požadovat pouze třetinu. Nemůže chtít nic po spoluvlastnících, kteří v domě nežijí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.