Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem od 07/2013 v insolvenci a řádně splácím. V říjnu 2015 mi zemřel otec a zdědil jsem 1/4 domu v hodnotě 700 000 Kč, kde bydlím. Jsem samoživitel, syna mám třetím rokem na vysoké škole. Dlužil jsem cca 500.000 Kč a cca 300.000 Kč splatím. Jak bude soud v této situaci postupovat?

Jak mám postupovat já? Mám dvě sestry a matka ještě žije. V případě dalšího dědictví by si asi sestry měly nechat svůj díl dědictví? Děkuji, Luděk

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě co nejdříve informujte insolvenčního správce, že jste zdědil po otci majetek. Ins. správce navrhne nejvhodnější postup.
Dle Vašeho dotazu a informací z insolvenčního rejstříku předpokládám, že Vám byl schválen způsob oddlužení splátkovým kalendářem. V této situaci jste dle ust. § 412 odst. 1 píms. b) insolenčního zákona povinen hodnoty získané dědictvím vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře. Tato povinnost Vám byla také uložena v usnesení o schválení splátkového kalendáře.
Z uvedeného vyplývá, že ins. správce by měl Váš podíl na domě prodat a výtěžek použít pro uspokojení nad rámec schválených splátek. Z výtěžku by Vám připadla část pouze v případě, kdy by byly zcela uhrazeny Vaše závazky v ins. řízení a náklady ins. řízení. Je tedy pravděpodobné, že z výtěžku nezískáte nic.
Je však otázkou, zda se ins. správci podaří zpeněžit 1/4 podíl na domě s dalšími 3 vlastníky, cena by byla pravděpodobně dost podhodnocená. V úvahu by mohla přicházet také možnost odkoupit podíl někým z Vaší rodiny.
Dále jste povinen dle ust. § 412 odst. 1 písm. d) insolvenčního zákona předložit přehled svých příjmů ve lhůtě stanovené v usnesení o schválení splátkového kalendáře, tedy i včetně získaného dědictví.
V případě dalšího dědění po matce v době splácení splátkového kalendáře by se situace opět opakovala a Váš podíl by musel být prodán. Proto bych doporučoval, aby Vaše matka podíl na domě, případně další větší hodnoty, zejm. nemovitosti, darovala Vašim sestrám. Tímto se vyhnete tomu, aby podíl na domě byl předmětem dědictví, které nemůžete bez souhlasu isn. správce odmítnout. Darování by v tomto případě bylo osvobozeno od daňového zatížení. Po skončení oddlužení Vám pak mohou sestry podíl na domě opět darovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.