Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v insolvenci. Insolvenční správce zablokoval účet mého dítěte - dcery, na který mi chodí přídavky na dítě a případná finanční výpomoc od rodičů. Insolvenční soud už proběhl v květnu 2016. Insolvence mi byla povolena a od července 2016 začínám splácet dluh. Můj účet mi odblokovali, ale účet dcery je pořád zablokovaný.

Kam se mohu obrátit s odblokováním účtu? Ty peníze co tam chodí potřebuji. Ať už na placení školních obědů pro dceru, tak na její dopravu do školy. Prosím vás moc o radu jak postupovat. Už 3 měsíce mi tam chodí peníze a já se k nim nemohu dostat. Děkuji, Klaudie.

ODPOVĚĎ:
Pokud ve Vašem případě nabylo rozhodnutí o schválení oddlužení právní moci, došlo zároveň ke zrušení omezení Vašich dispozičních oprávnění k majetkové podstatě (předpokládám, že bankovní účet byl zablokován na základě předběžného opatření insolvenčního soudu), tzn. že s finančními prostředky na předmětném bankovním účtu (které na tento účet budou připsány po schválení oddlužení) byste měla být oprávněna disponovat opět pouze Vy (jak vyplývá z § 407/2 a § 409/1 insolvenčního zákona).
V tomto ohledu Vám doporučuji obrátit se s žádostí o odblokování předmětného účtu na Vám přiděleného insolvenčního správce. Pokud insolvenční správce Vaší žádosti nevyhoví, předpokládám, že své rozhodnutí řádně odůvodní (včetně odkazu na příslušné ustanovení insolvenčního zákona). Následně by mělo být možné se proti takovému rozhodnutí insolvenčního správce bránit (pro učinění konkrétnějšího závěru by však bylo nutné znát více podrobností).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 182/2006 Sb. , o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.