Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podal jsem žalobu na dlužníka, kde jsem špatně označil důkazní materiál. Události půjčky proběhly následovně: půjčka proběhla ústní smlouvou 2.5.2005. 3.12.2007 došlo k uznání dluhu dlužníkem se splatností půjčky 30.6.2008. V žalobě jsem chybně označil uznání dluhu, jako smlouvu o půjčce.

Soud vydal "platební rozkaz ", proti němu se dlužník podal odpor a využil chyby důkazního materiálu (označení smlouvy). V odporu namítl promlčení (tříletá promlčecí doba). Našel jsem, že při uznání dluhu je promlčecí doba desetiletá. Soud nyní zaslal odpor k mému vyjádření a to ve lhůtě 15 dní. Dopis jsem převzal 9.4.2016. Žádám Vás tímto o radu, jak mám dále postupovat. Dominik

ODPOVĚĎ:
Ano, pokud dlužník dluh uzná, prodlužuje se promlčecí doba na 10 let. Není důležité, jak jste listiny nazval, ale co je jejich obsahem. Pokud tedy skutečně uznání dluhu máte, můžete se vyjádřit v tom smyslu, že žalobním důvodem je půjčení peněz z titulu půjčky, ovšem máte k dispozici i uznání dluhu, a proto je vznesená námitka promlčení nedůvodná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.