Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

08/2015 jsem si vzala na sebe půjčku pro tehdejšího přítele, půjčka šla na vyplacení spolumajitele jeho domu a splacení jeho kontokorentu + právnické výlohy ohledně kupní smlouvy, atd. Částka je kolem 150 000 Kč + splátky, které naběhly do ledna 2015, 3990 Kč měsíčně, vysoký úrok, takže se téměř nic nesplatilo.

Půjčku jsem si na sebe tenkrát brala, protože neměl ještě čisté registry s tím, že od 2016 požádá o přepsání půjčky na něj. Stále to nejde, kvůli registrům.
Domluvili jsme se tedy na splátkách 3 500 Kč měsíčně, půjčku jsem si nechala refinancovat na výhodnější a splatnost do 14. v měsíci. Nicméně peníze mi posílá o 7-10 dní později a posílá pouze 2 000 Kč a ne dohodnutou částku 3500 Kč. Upozorňovala jsem ho na to několikrát, bez úspěchu. Podepsat splátkový kalendář nebo cokoliv odmítá, mám od něj několik SMS zpráv, kde je domluvená částka, výše půjčky i napsané to, že mi nic podepisovat nehodlá, až mi jednou nezaplatí, že mi pak něco podepíše (pochybuji). Je nějaká šance na vymožení celé částky? Vzhledem k tomu, že mu nikde nepůjčí momentálně kvůli registrům. Je nějaká šance jak mu přikázat soudně výši splátky? Nebo dá se vůbec něco dělat, kdyby mi přestal posílat peníze? Je to přeci jen na několik let.
Smlouvu jsme tenkrát nesepisovali. Dnes (18.04.2016) už bych byla rozhodně chytřejší, i když jde o partnera. Částka šla převodem z mého účtu na účet uvedený v kupní smlouvě od právníka, v ten den byl i splacen kontokorent. Smlouvu bohužel u sebe také nemám, má jí on, jeho strýc (spolumajitel) a právník. Možná by se dala přes někoho sehnat, kdyby to pomohl + je to ten typ, kterému stačí nějaké úřední oznámení k vystrašení a mohl by začít normálně fungovat (vzhledem k tomu, že měl už exekuci). O půjčce ví celá má rodina + finanční poradkyně. Děkuji, Žaneta

ODPOVĚĎ:
Sice není ideální, že věc nemáte s bývalým partnerem ošetřenu písemně, nicméně z dalších důkazů - pokud šla půjčka přímo na účet spolumajitele, výslechy svědků, skutečnost, že Vám posílá splátky, … by soud pravděpodobně dovodil, že půjčka skutečně poskytnuta byla. Doporučovala bych jako další krok vyzvat bývalého přítele písemně, aby s Vámi sepsal uznání dluhu a dohodu o splátkách a pokud odmítne, nelenila bych a řešila to soudně žalobou. Je totiž problém, že po třech letech bude nárok na vrácení promlčený a vrácení peněz se již nedomůžete. Soud vydá rozhodnutí, které bude exekučním titulem a pokud přítel dluh neuhradí, máte 10 let po nabytí právní moci soudního rozhodnutí na to, abyste se rozhodla, zda to budete řešit exekučně. Rozhodně nadále doporučuji s ním vše řešit písemně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.