Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nezaplacený pobyt v nemocnici z r. 2012 (asi), celkem 1 200, - Kč. Musí se hradit, i když byly poplatky zrušeny? Připočte si nemocnice penále? Strach z navýšení částky. Postup? Děkuji moc za odpověď. Aneta

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu předpokládám, že máte na mysli dluh z důvodu neuhrazeného regulačního poplatku (dle § 16a zákona o veřejném zdravotním pojištění).
S ohledem na skutečnost, že regulační poplatky za hospitalizaci byly s účinností ke dni 31. 12. 2013 zrušeny, a to jako protiústavní, nejsou dluhy z důvodu neuhrazených regulačních poplatků v současné době soudně vymahatelné (jak vyplývá z § 71 zákona o Ústavním soudu).
Právo nemocnice na úhradu regulačního poplatku stále existuje (dlužníci proto mohou dlužné regulační poplatky dobrovolně splnit), pokud by se však nemocnice rozhodla z tohoto důvodu zahájit soudní řízení, nebude úspěšná (neboť toto její právo je soudně nevymahatelné).
V této souvislosti odkazuji na tiskové prohlášení Ústavního soudu, v němž je tato problematika shrnuta:
http://www.usoud.cz/aktualne/nalez-ustavniho-soudu-k-vymahani-poplatku-za-hospitalizaci-nevyzaduje-jejich-zpetne-vracen/
Ovšem pozor: Vše shora uvedené se vztahuje pouze na ty regulační poplatky, které činily 100, - Kč/1 den hospitalizace. Starší regulační poplatky, které činily pouze 60, - Kč/1 den hospitalizace jsou soudně vymahatelné i v současné době. Pokud Váš dluh vznikl v roce 2012, není se čeho obávat. V roce 2012 totiž činily regulační poplatky 100, - Kč/1 den hospitalizace, tzn. že dluhy z důvodu neuhrazených regulačních poplatků za hospitalizaci v roce 2012 jsou v současné době skutečně soudně nevymahatelné.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že i pokud by byly regulační poplatky za hospitalizaci v roce 2012 stále vymahatelné, bylo by právo nemocnice ve Vašem případě pravděpodobně promlčeno. Dle § 100/1 a § 101 Občanského zákoníku (platného v roce 2012) činila promlčecí lhůta 3 roky. Právo nemocnice na úhradu dlužného regulačního poplatku se tudíž s vysokou pravděpodobností promlčelo v roce 2015. Pro učinění konkrétnějšího závěru o ne/promlčení práva nemocnice na úhradu dlužného regulačního poplatku by nicméně bylo nutné znát více podrobností (které z Vašeho dotazu nevyplývají).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
zákon č. 182/1993 Sb. , o Ústavním soudu
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.