Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Směnka - 2010 manžel vzal úvěr (1.100.000 Kč), a oni mu dali podepsat prázdnou směnku per aval a sumu doplnili dodatečně. 2011 byla směnka splatná. Po smrti manžela firma dala na mě 2x insolvenční návrh, který jim neprošel. Chtěla jsem se zeptat, jelikož s touto firmou jsme měli spory, směnka nebyla zaplacena.

Manžel zemřel a nyní se firma soudí se mnou. Jedná se o to zda je směnka platná, když manželův podpis s adresou je v rámečku a je tam v tom stejném rámečku pod jeho podpisem moje rodné číslo, místo manželova RČ. Směnku jsem přiložila v souboru. Na druhý den po podpisu bylo zřízenou touto firmou věcné břemeno a zástavní právo - prý by manželovi jinak peníze nepůjčili. Četla jsem, že někdy méně znamená více, že směnka musí být čitelná zleva doprava, bez čar oddělujících text. Velmi by mi pomohla vaše rada, zda mám jít s touto firmou do sporu. Neboť už tak jsem nucena prodat dům. Žiji jen z PID a starám se o ZTP/P dceru a výdaje za soudy by nás přivedly úplně na mizinu a přišly bychom i o střechu nad hlavou. Děkuji moc za odpověd Jiřina

ODPOVĚĎ:
Aby byla směnka platná, musí obsahovat následující náležitosti:
- Název SMĚNKA v těle směnky v jazyce, v jakém je směnka vystavena.
-Bezpodmínečný slib zaplatit určitou sumu peněz
-Kdy má být zaplaceno
-Kde má být zaplaceno
-Jméno toho, komu nebo na jehož řad má být placeno
-Datum vystavení
-Podpis výstavce
S ohledem na uvedené skutečnosti dle mého názoru špatné rodné číslo pod jménem nezpůsobuje neplatnost směnky za předpokladu, že směnka obsahuje jinak všechny požadované náležitosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.