Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Realizace založení s. r. o. : Na úvod bych chtěla vysvětlit, jak to máme s manželovou exekucí na velkou částku. Dluh manželovi vznikl před manželstvím a jelikož jsme se soudili o odpuštění dluhů několik let, tak jsme bohužel prohráli - veřejnoprávní soud s bankou. V době našeho manželství vzniklo rozhodnutí soudu o zaplacení dluhů.

O několik měsíců později jsem dostala manželovou exekuci na svůj účet, kde mne vzali všechny moje peníze a ještě jsem zůstala v mínusu. Reagovala jsem na to dopisem na příslušný exekuční úřad a nedostala jsem žádnou odpověď. Považuji to tím pádem za bezpředmětné kontaktovat exekutora - už ani on nás nekontaktuje a jen obnovuje exekuční "titul" u soudu, aby mohl stále pátrat na účtech. Většinou jednou za půl roku. Teď bych se potřebovala poradit ohledně založení s. r. o. na mou osobu. Což znamená, že bych byla jediným společníkem a zároveň jednatelem ve společnosti. Může mi hrozit v tomto případě manželova exekuce nebo ne? Nebo jak to lépe udělat tak, aby se na tuto společnost manželova exekuce nevztahovala? Napadají mne dvě možnosti:
1. Společník by byl někdo jiný (rodinný příslušník) a já jen jednatelem --- je to možné? Jsem chráněná? Respektive, je takto založená s. r. o. "nedotknutelná" danou exekuci?
2. Viz otázka výše --- já jednatel a společník.
Předem děkuji, Ludmila

ODPOVĚĎ:
Pro zodpovězení Vašeho dotazu bude nutné vysvětlit postavení obchodních společností (potažmo všech právnických osob) a jejich společníků a orgánů.
Obchodní společnost (SRO) je samostatnou právnickou osobou, která má vlastní právní osobnost (je samostatným subjektem práva), která má vlastní majetek, vystupuje s ním v právních vztazích, hospodaří s ním a nese za něj odpovědnost.
Tento majetek právnická osoba získá vkladem od svých zakladatelů. Při založení je nutné do společnosti vložit základní kapitál, se kterým pak právnická osoba hospodaří a snaží se jej rozmnožit (např. provozováním živnosti - tj. podnikáním).
Tento majetek, který společnost vlastní je čistě její a nikoliv jejich společníků či členů orgánů (jednatelů, členů dozorčí rady). Pokud je na majetek společníků nařízena exekuce, pak jí nepodléhá majetek společnosti.
Takové exekuci by však podléhal samotný obchodní podíl, který je ve vlastnictví společníka (tedy Vás). Společník prostřednictvím tohoto podílu ve společnosti rozhoduje. Pokud by však tento podíl nebyl součástí společného jmění manželů, pak, podle mého názoru, nemůže být postihnut exekucí, která byla nařízena pro vymožení dluhu, který nenáleží do společného jmění manželů. Totéž platí o odměně, kterou byste dostávala jako jednatelka - odměna za výkon funkce. Obecně nemůže být majetek, který nespadá do společného jmění manželů použit k uspokojení dluhu, který je výlučně druhého z manželů.
Není však možné např. zablokovat bankovní účty společnosti za účelem uspokojení dluhu Vašeho manžela.
Pokud tedy založíte SRO, vznikne samostatná osoba, která má svůj majetek (tento majetek je společnosti, nikoliv Váš a Vy s ním můžete nakládat jen v rozsahu zákona).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.