Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítekyně je na mateřské a zjistil jsem, že má dluhy. Nejsme sezdaní. Lze v jejím případě učinit osobní bankrot? Dluhy jsou ve výši cca 1 milion korun. Vlastní byt v hodnotě cca 500 tisíc a pobírá mateřskou na dva roky ve výši 9500, -. Pokud ne, je možné, že kvůli jejím dluhům můžou sebrat i můj majetek? Auto nebo můj druhý byt. Mám u ní totiž trvalé bydliště. Děkuji Roman

ODPOVĚĎ:
Osobní bankrot, neboli oddlužení je upraveno v § 389 a násl. zákona č. 182/2006 Sb. , insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů.
Základní podmínkou je, že fyzická osoba nesmí mít dluhy z podnikání (v takovém případě by s tím museli souhlasit věřitelé). Oddlužení by nebylo schváleno v případě, že by soud shledal, že jím je sledován nepoctivý záměr a také tehdy, pokud hodnota plnění, které by při oddlužení obdrželi nezajištění věřitelé, bude nižší než 30 % jejich pohledávek, ledaže by tito věřitelé s nižším plněním souhlasili.
Rodičovský příspěvek (neboli rodičovská) sice podléhá výkonu rozhodnutí, ale vzhledem k její výši se domnívám, že by nebylo možné za 5 let uhradit alespoň 30% pohledávek. Tudíž oddlužení formou splátkového kalendáře zřejmě nepřipadá v úvahu bez dalšího. Je též možné, aby se třetí osoba (např. vy) zavázala smlouvou, že bude po dobu 5 let Vaší přítelkyni poskytovat peněžité částky, které budou použity právě na úhradu přihlášených pohledávek. V takovém případě by soud mohl povolit oddlužení formou splátkového kalendáře.
V úvahu též připadá oddlužení formou zpeněžení majetkové podstaty. V takovém případě by došlo k prodeji bytu a uspokojení části přihlášených pohledávek.
V obou případech jsou však účinky oddlužení stejné, a to že by mohlo dojít k osvobození Vaší přítelkyně od neuhrazených pohledávek (zde je nutné pečlivě plnit podmínky uložené zákonem a soudem).
Dlužník za dluhy odpovídá pouze svým majetkem. Pokud jste se nezavázal k tomu, že za přítelkyni dluhy uhradíte (např. jako ručitel), pak se její věřitelé nemohou uspokojit z Vašeho majetku.
Jak auto, tak byt jsou zapsány ve veřejných registrech. Pokud jste v katastru zapsán jako vlastník bytu, nemůže být zpeněžen a použit k úhradě dluhů. Trvalý pobyt na věci nic nemění. Jedná se jen o evidenční údaj významný zejména pro veřejnou správu.
Pokud jste zapsán jako vlastník auta (a nedošlo k převedení vlastnického práva k němu), pak jej opět nelze použít k uspokojení dluhů Vaší přítelkyně.
Totéž platí u jiných movitých věcí. Zde by mohl nastat problém v případě, kdy by např. v bytě Vaší přítelky byla Vaše televize, a soudní exekutor by se domníval, že je ve skutečnosti Vaší přítelkyně. Pak byste musel prokázat, že je ve skutečnosti Vaše.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.