Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem nemovitosti (RD), kterou mám v úmyslu darovat synovi mé družky. Na nemovitost byla v roce 2012 uvalena exekuce. Tato je od 3. 4. 2012 zastavena s ohledem na mé Krajským soudem v Praze povolené oddlužení, jež probíhá již pátým, tedy posledním, rokem.

Navíc jsem u OS v Pardubicích podal návrh na zrušení rozhodčí doložky, týkající se dluhu ze smlouvy o úvěru u Profi Credit. Zajímalo by mě, zda lze za těchto okolností nemovitost darovat, případně, jak dále postupovat. Předem děkuji za Vaši radu. Zdeněk

ODPOVĚĎ:
S nemovitostí nemůžete nakládat do doby, než bude ukončeno insolvenční řízení a posléze též exekuční řízení. Stále totiž trvají účinky zahájené exekuce a vydaného exekučního příkazu a převod na syna Vaší družky by byl neplatný. Předpokládám, že pohledávka, pro jejíž vymožení byla zahájena exekuce, byla a mohla být přihlášena do insolvenčního řízení.
Pokud splníte podmínky, za kterých bylo oddlužení povoleno, a požádáte o to, soud Vás osvobodí od placení neuhrazených pohledávek podle § 414 zákona č. 182/2006 Sb. , insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů. Osvobození se však nevztahuje na pohledávky, které ani nemohly být přihlášeny, tudíž uspokojovány v insolvenčním řízení (doporučuji konzultovat s insolvenčním správcem, zda se osvobození vztahuje také na konkrétní pohledávku).
Poté co Vás soud osvobodí, můžete navrhnout, aby byla exekuce zastavena podle § 55 zákona č. 120/2001 Sb. , exekuční řád, ve znění pozdějších předpisů a § 268 odst. 1 písm. h) zákona č. 99/1963 Sb. , občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů.
Pokud by však pohledávka, pro kterou bylo zahájeno exekuční řízení, nemohla být uspokojena v insolvenčním řízení, pak by se na ní osvobození nevztahovalo (nebo též z jiného důvodu, viz níže) a musel byste ji uhradit, resp. exekuce by probíhala dále (pokud byste nedosáhl zrušení exekučního titulu - viz Vaše žaloba proti zrušení rozhodčí doložky).
Otázku toho, zda se osvobození vztahuje také na danou pohledávku, doporučuji konzultovat s insolvenčním správcem, protože zde může být také jiný důvod, pro který by se osvobození na pohledávku nemuselo vztahovat, např. § 414 odst. 2 insolvenčního zákona, podle kterého platí, že při osvobození dlužníka podle zůstává zajištěnému věřiteli, který po schválení oddlužení nepožádal o zpeněžení majetku sloužícího k zajištění pohledávky, zachováno právo domáhat se uspokojení pohledávky z výtěžku zpeněžení tohoto majetku

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.