Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat na jeden problém. Jsem na začátku v insolvenci, mám dům který se asi bude někdy v budoucnu prodávat, aby se vše uspokojilo. V tom domě hořelo, nebo spíše jen v kůlně. Dům je klasicky pojištěný. Já to pojišťoval a platil. Dle insolvenční správkyně, ale veškeré pojistné plnění získá ona do majetkové podstaty.

Má pravdu? Já jen, že se již pokusila prodat jiné mé nemovitosti svým známým ještě před rozhodnutím soudu, ale to se mi přes soud podařilo zastavit.
Děkuji, Dalimil

ODPOVĚĎ:
Podle § 205 zákona č. 182/2006 Sb. , insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů, platí, že jestliže insolvenční návrh podal dlužník, náleží do majetkové podstaty majetek, který dlužníkovi patřil k okamžiku, kdy nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, jakož i majetek, který dlužník nabyl v průběhu insolvenčního řízení.
Podle § 217 insolvenčního zákona platí, že insolvenční správce sepíše soupis majetku dlužníka, který náleží do majetkové podstaty.
Podle § 398 odst. 2 insolvenčního zákona platí, že při oddlužení zpeněžením majetkové podstaty se postupuje obdobně podle ustanovení o zpeněžení majetkové podstaty v konkursu a zpeněžení majetkové podstaty při oddlužení má tytéž účinky jako zpeněžení majetkové podstaty v konkursu. Není-li dále stanoveno jinak, při tomto způsobu oddlužení do majetkové podstaty nenáleží majetek, který dlužník nabyl v průběhu insolvenčního řízení poté, co nastaly účinky schválení oddlužení.
Podle § 398 odst. 3 insolvenčního zákona platí, že při oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen po dobu 5 let měsíčně splácet nezajištěným věřitelům ze svých příjmů částku ve stejném rozsahu, v jakém z nich mohou být při výkonu rozhodnutí nebo při exekuci uspokojeny přednostní pohledávky. Tuto částku rozvrhne dlužník prostřednictvím insolvenčního správce mezi nezajištěné věřitele podle poměru jejich pohledávek způsobem určeným v rozhodnutí insolvenčního soudu o schválení oddlužení. Zajištění věřitelé se uspokojí jen z výtěžku zpeněžení zajištění; při tomto zpeněžení se postupuje obdobně podle ustanovení o zpeněžení zajištění v konkursu.
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, jakou formou proběhne Vaše oddlužení. Samotný prodej domu naznačuje, že oddlužení proběhne formou zpeněžení majetkové podstaty, nicméně se též může jednat také o pouhé zpeněžení domu pro účely uspokojení pohledávek zajištěných věřitelů a zbytek oddlužení proběhne ve formě splátkového kalendáře.
Pokud Vaše oddlužení proběhne formou plnění splátkového kalendáře, pak platí, že právo na pojistné plnění bude náležet do majetkové podstaty a budete povinen je použít k úhradě dluhů dle schváleného splátkového kalendáře (§ 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona).
Pokud Vaše oddlužení proběhne formou zpeněžení majetkové podstaty, pak bude důležité to, kdy Vám vzniklo právo (ne kdy jste peníze skutečně obdržel) na pojistné plnění. Pokud by vzniklo až poté, co bylo rozhodnutí o formě oddlužení zpeněžením majetkové podstaty zveřejněno v insolvenčním rejstříku, pak toto pojistné plnění nenáleží do majetkové podstaty. Pokud by vzniklo dříve, pak do ní náležet bude. Tuto skutečnost nejlépe zjistíte z rozhodnutí o způsobu řešení úpadku zpeněžením majetkové podstaty, v něm totiž musí soud uvést majetek, který podle stavu ke dni vydání tohoto rozhodnutí náleží do majetkové podstaty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.