Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

06/2015 si přítelkyně vzala auto na splátky. Neměla ale tak vysoký příjem, tak jsem v autobazaru musel zaplatit akontaci (dá se prokázat výpisem z kartového účtu). Jelikož mi nechala na krku nějaké dluhy a není možné se s ní jakkoliv dohodnout, tak bych ty peníze chtěl zpátky. Je možné to nějakým způsobem vymáhat?

Někde jsem četl, že bych mohl být i spoluvlastník, když v tom autě mám prokazatelně nějaké peníze, je to možné? Předem děkuji za odpověď. Jiří

ODPOVĚĎ:
Vymáhat to jistě jde, protože pokud tomu dobře rozumím, poskytl jste přítelkyni de facto půjčku na koupi automobilu. Nezáleží na tom, že tato půjčka není stvrzená písemně, ale na tom, jak konkrétně zněla dohoda. Co se spoluvlastnictví týče, ideální by bylo, pokud byste byl v kupní smlouvě uveden jako vlastník. Pokud jste se na spoluvlastnění auta dohodli ústně, ani toto není vyloučeno, avšak v případném sporu by bylo na Vás, abyste takovou dohodu prokázal. K prokázání však zatím máte jen výpis z účtu, pokud tomu rozumím správně. Proto bych se držela jen toho, že se jedná o půjčku. Vyzvěte proto písemně přítelkyni k navrácení půjčené částky a pohrozte jí, že pakliže tuto částku do Vámi poskytnuté doby nezaplatí (z pravidla se poskytuje lhůta 7 – 30 dní), obrátíte se na soud, což by pro ni znamenalo nejen úhradu soudních výloh, ale rovněž také zaplacení úroku z prodlení.

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.