Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nevyplacení vysokého přeplatku za rok: 2014 bývalým pronajímatelem, se kterým byl ukončen nájem dokumentem dohodou 31.10.2015, kde se jasně uvádí, že vysoký přeplatek za zálohy měl být vyplacen nejpozději do 31.12.2015. Doteď můj vysoký přeplatek nebyl vůbec vyplacen ani část mého přeplatku a už je únor 2016.

Chci se zeptat jak mám postupovat a co všechno můžu právně udělat aby mně bývalý pronajímatel zaplatil můj vysoký přeplatek, který podle Dohody o ukončení nájmu měl už dávno zaplatit a který mi patří, protože se jedná o moje peníze, které byly bývalému pronajímateli zaplaceny navíc za služby a které mi měl už dávno vyplatit. Pocházím ze Slovenska mám už od 2009 dlouhodobý pobyt na území České republiky za účelem zaměstnání. Pronajímatel se mnou podepsal dohodu o ukončení nájmu, ve které se v šestém bodě uvádí, že vyplatí ve třech splátkách nejpozději do 31.12.2015. 01/2016. byla zaslána bývalému pronajímateli urgentní upomínka. Co všechno můžu udělat, aby mi byly už konečně moje peníze bývalým pronajímatelem vyplaceny. Mám nárok na úroky z prodlení? Děkuji, Božena

ODPOVĚĎ:
Samozřejmě máte právo i na úhradu úroku z prodlení, který můžete požadovat ode dne následujícího po dni splatnosti každé splátky - pokud jste jejich datum měli v dohodě sjednáno. Pokud ne, pak můžete úroky nárokovat ode dne následujícího po splatnosti celé částky, tedy od 1.1.2016. Výše úroků z prodlení je upravena nařízením vlády č. 351/2013 Sb. , a nyní činí 8,05% z dlužné částky ročně. Pokud Vám bývalý pronajímatel nevyplatí peníze dobrovolně, musíte se s nárokem obrátit na soud formou návrhu na vydání platebního rozkazu. Jedná se o poměrně jednoduchý návrh, jehož vzor naleznete na internetu. Za návrh hradíte soudní poplatek ve výši 5% z dlužné částky, v případě úspěchu ve sporu bude pronajímateli uložena povinnost Vám nahradit i všechny náklady, které jste musela vynaložit v souvislosti se soudním vymáháním.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.