Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme společně v insolvenci od 08/2014. Celková částka, která se řeší, je 800.000 korun. Za dobu, kdy splácíme soudem stanovenou částku, jsme zaplatili 176000 korun. Manžel má zdravotní problém, lékaři doporučují operaci ruky. Pracovní neschopnost je pravděpodobně 8 týdnů. Pokud operaci neprodělá, dle lékaře může dojít k nezvratnému poškození funkce ruky.

Zjišťovali jsme, jak bude vypadat vyplácení nemocenských dávek a zjistili jsme, že mu bude vypláceno životní minimum, tj. asi 5900 korun. Nyní pobíráme já 9831, -, manžel 12200 korun. Platíme 7200 nájem, 7000 inkaso. Částka, kterou bychom pobírali při pracovní neschopnosti by nám tedy pokryla pouze tyto dvě výlohy a nezbylo by nám nic z čeho bychom ty dva měsíce přežili. Máme nějakou možnost, jak tuto situaci řešit? Máme obavy, že pokud dojde ke ztrátě úchopu ruky, přijde manžel o práci. Julie

ODPOVĚĎ:
Podle mého názoru insolvenční zákon neumožňuje, aby byly splátky takto na žádost sníženy, resp. takovou žádost může dlužník podat pouze před tím, než soud schválí oddlužení a věřitelé s tímto návrhem musí vyslovit souhlas. Poté co soud schválí oddlužení, již takový návrh dlužníka není možný.
Doporučuji Vám kontaktovat insolvenčního správce a uvědomit ho o Vaší situaci. Třeba se podaří nalézt řešení jemu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.