Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželovi byl udělen trest ve formě odebrání řidičského oprávnění a trest peněžitý. Jelikož jsme v insolvenci, peněžitý trest jsme chtěli řešit prodejem vozidla, ale auto nám bylo vráceno úřadem pro zastupování státu bez klíčů a bez technického průkazu, který ztratili. Auto již tudíž nelze prodat a manžel je již půl roku v dlouhodobé neschopnosti.

Lze žádat soud o prominutí zbytku peněžitého trestu, když splátky trestu byly hrazeny vždy včas a z 20.000 Kč má zaplaceno 12.000? Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
§ 344 trestního řádu stanoví, že soud upustí od výkonu peněžitého trestu nebo jeho zbytku, jestliže se odsouzený v důsledku okolností na jeho vůli nezávislých stal dlouhodobě neschopným peněžitý trest zaplatit. O přeměně peněžitého trestu nebo jeho zbytku v trest domácího vězení nebo v trest obecně prospěšných prací rozhodne předseda senátu ve veřejném zasedání.
Lze tedy podat návrh na prominutí zbytku peněžitého trestu, kde je třeba uvést všechny rozhodující skutečnosti.
Zároveň je nutno zvážit uplatnění nároku na náhradu škody vůči úřadu, který ztratil doklady k Vašemu vozu a způsobil Vám tak jednoznačně škodu. Je třeba se nejprve obrátit na úřad samotný a když nebude vyhověno, je třeba podat žalobu na náhradu škody.
S pozdravem

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.