Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem projektant, vypracoval jsem projekt a odevzdal objednateli. V průběhu projektu došlo ke změnám, které objednatel odsouhlasil ústně. Konečnou vystavenou fakturu již nezaplatil. Dal jsem to svému právníkovi, proběhl soud u krajského soudu, ten jsem z nepochopitelných důvodů prohrál, odvolal jsem se k odvolacímu soudu a opět prohrál.

Přišel jsem tak o 118.000 Kč a soudní výlohy mám zaplatit žalovanému ve výši celkem 132.000 Kč. Počítám s dovoláním k Nejvyššímu soudu, ale prý peníze musím uhradit neprodleně do 3 dnů od právní moci, což se stane v pondělí 11.1.2016. V současné době nemám tolik peněz, a vlastně ani moc práce. Prohrál jsem a musím nést zodpovědnost. Dotaz : Požádám tedy protistranu o splátkový kalendář. Jaké mám další možnosti, když splátkový kalendář odmítne, či navrhne splátky, které nebudu moci platit (mám 4 děti, hypotéky, leasing, pravidelné platby, atd.) Děkuji, Honza

ODPOVĚĎ:
Bohužel pokud Vám nebylo přímo výrokem rozsudku uloženo, že máte dluh hradit prostřednictvím splátek, tak protistrana není povinna na Vaši žádost o splátkový kalendář přistoupit. Určitě bych Vám doporučila o splátkový kalendář požádat, nicméně pokud na to protistrana nepřistoupí, je na zvážení se pokusit obstarat finanční prostředky co nejdříve, a to i s ohledem na pravděpodobný běžící úrok z prodlení a případnou hrozbu exekuce, která ssebou nese další vysoké náklady.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.