Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V případě, že insolvenční správce nedá souhlas s odmítnutím, jak se bude postupovat s mým dědictvím? Prosím o sdělení, jaké mám možnosti. Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
Podle § 246 odst. 4 zákona č. 182/2006 Sb. , insolvenční zákon, ve zněná pozdějších předpisů platí, že právní úkon, kterým dlužník po prohlášení konkursu odmítne přijetí daru nebo dědictví bez souhlasu insolvenčního správce, je neplatný. Totéž platí, jestliže dlužník uzavře bez souhlasu insolvenčního správce dohodu o vypořádání dědictví, podle které má z dědictví obdržet méně, než činí jeho dědický podíl.
Pokud byste uzavřela takovou dohodu nebo odmítla dědictví, byl by takový právní úkon neplatný a majtek, o který jste v důsledku tohoto úkonu přišla by stejně náležel do majetkové podstaty. Majetek, který náleží do majetkové podstaty je v konkurzu zpeněžen a z výtěžku jsou poměrně uspokojeny pohledávky věřitelů.
Pokud insolvenční správce nedá souhlas s odmítnutím a Vy dědictví neodmítnete, stane se totéž.
Je třeba dodat, že zpeněžení nemohou podléhat věci, které nepodlehají ani výkonu rozhodnutí. Pokud tak zdědíte např. osobní věci zůstavitele (rodinné fotky), pak Vám tyto věci zůstanou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.