Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S expřítelem máme společnou hypotéku od 12/2013. Oba jako spoludlužníci. Stavěli jsme dům, do 3/2015 jsme hypotéku platili ze společného účtu, kam chodily jeho i moje příjmy. Společný účet máme stále, ale příjmy tam chodí od 4/2015 už jen jeho. Od 11/2015 spolu v domě nežijeme, nastěhoval si k sobě novou známost.

Dům je psaný ale jen na ex přítele, ale celou stavbu jsem řešila hlavně já, většina faktur je na moje jméno. Jak mám ex donutit, aby mě z hypotéky odepsal a měla bych nárok na vyplacení? Jak mám spočítat, na jakou výši bych měla nárok? Děkuji, Justýna

ODPOVĚĎ:
Je mi líto, ale přítele k ničemu donutit nemůžete, pokud sám nebude chtít. Především je třeba vyjasnit si vlastnictví domu. Předpokládám, že Vy oba jste spoluvlastníky nemovitosti, kterou jste si postavili. V takovém případě máte právo na cenu ideální poloviny domu. Můžete po příteli chtít tržní hodnotu nemovitosti. Pakliže totiž odmítne, můžete svou polovinu prodat. Co se hypotéky týče. Obávám se, že i když přítel bude souhlasit, banka takovému kroku nakloněná být nemusí. Místo dvou dlužníků by ji zbyl jen jeden. Zkuste proto nejprve "sondovat" u banky, za jakých podmínek by byla ochotna na změnu na pozici dlužníků přistoupit. Takovéto řešení pak navrhněte příteli. Nebude-li souhlasit, musíte se návrhem na vypořádání obrátit na soud. Avšak pozor, ani ten nakonec nemusí Vašemu požadavku výmazu z hypotéky vyhovět, pokud s tím banka nebude svolná. Může však pomoci při vzájemném vyrovnání mezi Vámi a přítelem, přičemž byste sice zůstala vázána hypotékou formálně, tedy že by ji platil jen přítel a v případě, že by tak nečinil a banka se obrátila na Vás, mohla byste si na základě této dohody po příteli nárokovat náhradu škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.