Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz ve věci splatnosti směnky: Půjčka poskytnutá na dobu jednoho měsíce byla v dubnu 2012 zajištěna smlouvou o půjčce a směnkou se stejnou dobou splatnosti. Okolnost o zajištění půjčky směnkou byla uvedena i ve vlastní smlouvě o půjčce.

Po dalších 12 měsících, kdy nebyla půjčka uhrazena, podepsal dlužník uznání dluhu, kde se s věřitelem dohodl, že svůj dluh uhradí do jednoho měsíce s tím, že v této prodloužené lhůtě věřitel neuplatní ani nároky z titulu již rok splatné směnky. Ani po té však dlužník svůj dluh neuhradil. Uznáním dluhu obecně dochází k prodloužení lhůty pro jeho promlčení na 10 let. Jak to je ale z pohledu vystavené směnky? K promlčení možnosti jejího uplatnění dochází obecně po třech letech. V daném případě by již byla možnost jejího uplatnění promlčena v květnu 2015 – tedy pokud by nebylo možné výše uvedené uznání dluhu považovat i za formu prodloužení splatnosti směnky. Tzn. …Směnka byla splatná v dubnu 2012. K uznání dluhu se závazkem věřitele o neuplatnění směnky na dobu jednoho měsíce došlo v dubnu 2013.
a) Může věřitel do května 2016 podat návrh na vydání směnečného platebního rozkazu nebo musí jít cestou běžné žaloby o úhradu dluhu (pokud by uznání dluhu nebylo možné současně považovat za prodloužení splatnosti směnky, byl by dluh ve vztahu ke směnce promlčený)?
b) Pokud by byl v daném případě podán návrh na vydání směnečného platebního rozkazu a dlužník navrhnul promlčení (dluhu ze směnky) … vrátil by soud věřiteli soudní poplatek?
c) Dlužník je osoba trvale přihlášená na městském úřadě a neustále mění místo svého pobytu. Na jaké adrese s ní bude soud komunikovat, když v místě trvalého pobytu poštu nepřebírá (jedná se mi o to, jak bude soud přihlížet k tomu, že si dlužník nepřevezme výzvu aby se k žalobě vyjádřil a podal případně námitku promlčení). Děkuji, Jan

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům uvádím následující:
a) Uznání dluhu stejně jako směnka slouží v tomto případě k zajištění závazku vzniklého z titulu smlouvy o půjčce. Uznání dluhu prodlužuje promlčecí dobu na 10 let, ovšem neprodlužuje automaticky splatnost směnky. Tu lze prodloužit pouze tzv prolongací směnky, s čímž musí souhlasit všechny zúčastněné strany. Doporučovala bych tedy v tomto případě nežalovat směnku, ale jít cestou klasické žaloby, resp. zjednodušenou a levnější variantou návrhu na elektronický platební rozkaz (formulář www.justice.cz, který ale vyžaduje elektronický podpis) nebo normálního návrhu na platební rozkaz.
b) Soudní poplatek by soud nevrátil, neboť by v důsledku vznesení námitky promlčení by musel žalobu zamítnout, navíc v případě neúspěchu ve sporu by musel žalobce hradit i další náklady řízení, tedy související s případným právním zastoupením žalovaného,
c) pokud si dlužník nepřevezme výzvu k vyjádření, uplatní se zde tzv. fikce doručení, tedy písemnost je považována za doručenou, i když se adresát s jejím textem neseznámil. K promlčení nároku soud nepřihlíží z úřední povinnosti, tedy pokud si dlužník výzvu nepřevezme a v důsledku toho nevznese námitku promlčení, soud jedná, jako by nárok promlčený nebyl. Upozorňuji, že pokud se vydáte cestou platebního rozkazu, tam soud k žádnému vyjádření nevyzývá a rovnou vydá platební rozkaz. Pokud ale ten není doručen, soud jej zruší a teprve poté vyzývá žalovaného k vyjádření a tam už se uplatní výše zmíněná fikce doručení se všemi následky a riziky, které si žalovaný nese tím, že nepřebírá poštu – tedy neúspěchem ve sporu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.