Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás poprosit, zda byste mi napsal/a jak bychom měli postupovat, když chceme podat žalobu/návrh k soudu - že dluh, který je stále trvá, aby nám prodloužili dobu na 10 letou. Promlčecí doba bude končit 30.6. 2016 a nevypadá to, že by nám peníze do této doby dotyčný zaplatil.

Chceme mít v ruce něco, co nám dá možnost, získat peníze během té doby zpět. Předem Vám velice děkuji Lucka

ODPOVĚĎ:
Musíte se obrátit na soud, v jehož obvodu žalovaný bydlí či má sídlo, se žalobou na zaplacení dlužné částky.
Podání musí splňovat následující náležitosti:
kterému soudu je určeno,
kdo je činí,
které věci se týká a co sleduje,
musí být podepsáno a datováno.
Konkrétně musí obsahovat jméno, příjmení, bydliště účastníků, popřípadě rodná čísla nebo identifikační čísla účastníků (obchodní firmu nebo název a sídlo právnické osoby, identifikační číslo, označení státu a příslušné organizační složky státu, která za stát před soudem vystupuje), popřípadě též jejich zástupců, vylíčení rozhodujících skutečností, označení důkazů, jichž se navrhovatel dovolává, a musí být z něj patrno, čeho se navrhovatel domáhá.
K žalobě musíte připojit listinu, ze které Vaše právo na úhradu dlužné částky vyplývá, např. smlouva o půjčce a dále musíte uhradit soudní poplatek, který činí 5% žalované částky, nejméně však 1000, -Kč. Výsledkem úspěšného soudního sporu pak bude pravomocné a vykonatelné rozhodnutí (rozsudek či platební rozkaz), které je tzv. exekučním titulem, tedy po dobu 10 let od vykonatelnosti takového rozhodnutí můžete dluh (pokud není uhrazen dobrovolně na základě exekučního titulu) vymáhat prostřednictvím exekuce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.