Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych požádat o informaci ohledně oddlužení - osobního bankrotu. V současné době jsem bez zaměstnání, dříve jsem měl slušný příjem a z nerozvážnosti si napůjčoval menší částky u více nebankovních společností cca po 20.000 Kč. Celková výše pro přihlášení do insolvence činí cca 150.000 Kč.

Bohužel nejsem schopen své závazky hradit a hrozí zde další navyšování o soudní poplatky a exekuce. Chtěl bych se zeptat jak se to v případě povolení oddlužení soudem s výší splátek? Pokud je návrh rozložen na pět let, tak by zákonná splátka činila 2.500 Kč při 60 měsících i bez ohledu na budoucí výši příjmu? Čili pokud víc vyděláte, zabaví insolvenční správce více peněz? V podmínkách oddlužení se hovoří o ponechání pouze nezabavitelné částky. Konzultoval jsem toto se společností dluhová poradna. Kde mi bylo sděleno, že nemusí jít o max. zákonou zabavitelnou částku. Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Při oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen po dobu 5 let měsíčně splácet nezajištěným věřitelům ze svých příjmů částku ve stejném rozsahu, v jakém z nich mohou být při výkonu rozhodnutí nebo při exekuci uspokojeny přednostní pohledávky.
V podstatě tak dojde ke stejným srážkám jako při exekuci na nějakou přednostní pohledávku, např. výživné na nezletilé dítě. Konkrétní způsob výpočtu srážek ze mzdy je upraven v § 277 a násl. zákona č. 99/1964 Sb. , občanský soudní řád a nařízení vlády č. 595/2006 Sb. Způsob výpočtu částky, která se srazí k uspokojení pohledávek, a která naopak zůstane dlužníkovi je poměrně složitý a závisí na několika faktorech (např. zda má dlužník vyživovací povinnost k nezletilému dítěti, manželce, normativních nákladech na bydlení atd.).
Výše předestřeným způsobem se vypočte částka, která se dlužníku srazí každý měsíc z jeho příjmů (mzda, dary, důchody atd.). Výsledná sražená částka však může být i nižší. K tomu je však již zapotřebí souhlasu věřitelů.
Často rozšířeným mýtem je, že dlužník vždy uhradí jen 30% nezajištěných pohledávek. Toto tvrzení se totiž zakládá na pravdě jen částečně. Pokud budou dlužníkovi příjmy vyšší, může během oddlužení uhradit třeba i 80% všech přihlášených nezajištěných pohledávek. Známá výše 30 % je minimální výší pohledávek, kterou musí věřitel během 5 let uhradit. Rozhodně tedy nelze tvrdit, že Vám srazí měsíčně 2500, abyste tak uhradil pouze 30% pohledávek. Srážky budou prováděny v maximální možné výši, pokud věřitelé nebudou souhlasit s nižšími splátkami.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.