Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Počátkem prosince tohoto roku jsem obdržela předžalobní upomínku od AK Ševčík, která převzala právní zastoupení Triglav pojišťovny, u které jsem měla pojištěn automobil od 14.3.2011 do 14.3.2014. Nutno říci, že za celou tuto dobu jsem od fy Triglav neobdržela žádnou upomínku ani telefonát týkající se nějaké nezaplacené částky.

Ani při výpovědi smlouvy se nikdo neozval. V podstatě až za téměř dva roky jsem obdržela tuto předžalobní upomínku. Kontaktovala jsem pojišťovnu Triglav, oč se jedná, že o žádném dluhu nic nevím - bylo mně řečeno, že historicky mně sice žádný upomínkový dopis nebyl zaslán, ale přesto mám zaplatit dlužnou částku 607 Kč. Vyžádala jsem si tedy mou platební morálku, která se skládala z excelového souboru předpisů a zaplacených částek a překalkulovanou dlužnou částku na 470 Kč. Upřímně, nevím, jak se v této situaci zachovat - dle mého mínění jsem zaplatila vždy, když byla zaslána poštovní poukázka, bohužel ale již nejsem schopna dohledat výpisy z účtu např. z roku 2011, 2012. Mám zde nějaká práva? Existuje nějaká promlčecí doba? Je vůbec možné vyžadovat dlužné částky po 21 měsících? Jak dále postupovat? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Promlčecí doba je v tomto případě tříletá, tedy celkem 36 měsíců a začíná běžet vždy den následující po splatnosti pojistného. Pokud dlužnou částku neuhradíte nebo již nyní nepředložíte doklady o úhradě částky, které po Vás nyní požadují, lze předpokládat, že pojišťovna prostřednictvím svého právního zastoupení podá žalobu či návrh na (elektronický) platební rozkaz, přičemž tvá tvrzení musí samozřejmě prokázat, tedy doložit listinami. Vy pak máte možnost se v soudním řízení bránit, ovšem nejlépe samozřejmě předložením dokladů vyvracejících jejich tvrzení, že jste např. některé platby pojistného neuhradila. Pokud jste hradila převodem na účet, banka by Vám měla na žádost dohledat výpisy z účtu i z roku 2011. Upozorňuji, že pokud by žalobce byl ve sporu úspěšný, musela byste hradit i náklady soudního řízení a právního zastoupení žalobce. Je tedy třeba si zvážit, zda skutečně jste schopna dohledat doklady o pravidelných platbách a jste si stoprocentně jistá, že jste vše uhradila - v takovém případě byste spor jistě vyhrála nebo si jistá nejste a zda v tomto případě do sporu jít s vysokým rizikem, že budete muset dluh uhradit i s veškerými soudními náklady.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.