Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zjistili jsme, že náš dlužník je od ledna tohoto roku v insolvenci a že nás do seznamu věřitelů nezanesl. Máme nějakou možnost jak se domoci vrácení dlužné částky? Nebo abychom byli dodatečně zapsáni do seznamu věřitelů a tím by nám alespoň zčásti dluh vrátit. Je neuvedení všech věřitelů důvodem ke zrušení schváleného oddlužení dlužníka? (správní delikt? ) Děkuji, Kamil

ODPOVĚĎ:
Pokud již uplynula lhůta stanovená věřitelům pro přihlášení pohledávek, pak se již přihlásit nelze a Vaše pohledávka nemůže být uspokojena v insolvenčním řízení.

Pokud dlužník neuvedl všechny své věřitele, pak by soud mohl dospět k závěru, že oddlužením sleduje nepoctivý účel a mohl by zrušit schválené oddlužení. Každý případ je nutné posoudit individuálně a nelze předjímat jak by soud rozhodl. Samotné neuvedení všech věřitelů totiž ještě nemusí být důvodem pro zrušení oddlužení. O správní delikt se nejedná.

I kdyby soud dospěl k závěru, že dlužník tím sledoval nepoctivý úmysl, pak by zrušil pouze oddlužení a nařídil by nad majetkem dlužníka konkurz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.