Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stránka obsahující informace ohledně dluhů u partnerů a manželů. Vy se ptáte, poradna odpovídá. Dotazy byly odpovězeny dle nového občanského zákoníku účinného od 1.1.2014, jsou samozřejmě platné pro rok 2015 ad.  

Nikol: Dobrý den. Pokud se provdám za svého nynějšího partnera a zjistím, že např. dluží na alimentech za své dvě děti z prvního manželství, vztahuje se na mě případná povinnost zaplatit za něj ze svých peněz (mzda, úspory)? Můžu si nějak prosadit do předmanželské smlouvy, že v takovém případě já nic platit nebudu? Děkuji za informaci

Bezplatná právní poradna online: Nemusíte platit "ze svých peněz", tj. z Vašich úspor, které jste měla před uzavřením manželství/vznikem společného jmění. U mzdy už to ale může být jinak - Vaše mzda od uzavření manželství spadá do společného jmění, tj. je Vaše i Vašeho manžela zároveň … pokud by tedy Váš manžel čelil exekuci z důvodu nezaplacených alimentů, bude postižen Vaše společné jmění, ovšem pouze do výše, která by připadala na Vašeho manžela v okamžiku rozvodu - platí sice obecně pravidlo "půl na půl", ale vstupují do toho i jiné faktory. Předmanželská smlouva tomu může pomoci - například režim tzv. "oddělených jmění".

SF: Řeší dluhy mezi partnery nějak předmanželská smlouva?

Bezplatná právní poradna online: Řeší, ale musíte si být vědomi jejích omezení - (i) u již existujícího dluhu nesmí omezit možnost uspokojení tohoto dluhu (ii) i v případě použití předmanželské smlouvy, která nějakým způsobem upravuje/omezuje společné jmění, se stejně v exekučním řízení na konkrétní dluh může stát, že bude postižen i majetek, který podle smlouvy postižen být neměl - manžel, kterého se to týká se proti tomu musí v exekučním řízení aktivně bránit tzv. vylučovací žalobou.

SF: Co je nejnebezpečnější při dluzích mezi partnery?

Bezplatná právní poradna online: Že pokud jeden partner začne "dělat dluhy", není pro toho druhého úplně jednoduché tomu zabránit, respektive zabránit dopadům na společný majetek … pokud se partner o dluzích vůbec včas dozví…

SF: Nejlepší je asi - aby se udržel dobrý partnerský vztah - dluhy nedělat!

Bezplatná právní poradna online: Určitě.  

Lenka: Dobrý den, jsem dospělá a mám svoji rodinu. Moji rodiče žijí nezodpovědně, mají dluhy. Chtěla bych se zeptat, zda v případě jejich umrtí - zdědím jejich dluhy? Děkuji

Bezplatná právní poradna online: To není úplně naše dnešní téma, nicméně pokud bezpečně víte, že rodiče mají dluhy přesahující hodnotu jakéhokoliv dědictví, nejjednodušší pro Vás bude se dědictví rovnou vzdát.

Lucie: Dobrý den, budoucí manžel má dluhy z mládí, chci se zeptat, lze v manželství vyhlásit osobní bankrot já za něj? On nepracuje. je v invalidním důchodě. děkuji.

Bezplatná právní poradna online: Problematika osobního bankrotu je relativně složitá, ale jednoduše řečeno: jde o jeho dluhy, týkají se vašeho společného jmění jen do výše, která připadá na něj - takže buď soudně omezit rozsah společného jmění nebo se rozvést. O "osobní bankrot" by musel usilovat především sám.

David: dobry den kdyz ma bracha dluhy tyka se to i me

Bezplatná právní poradna online: Ne, ale pokud bydlíte spolu/máte společné trvalé bydliště, tak může exekutor v rámci exekuce postihnout i Váš majetek - můžete se sice proti tomu bránit, ale v praxi může být obtížně prokázat, že majetek ve společně obývaném bytě je váš a ne jeho … takže platí obecná rada: s dlužníkem nebydlet!

Marie: Dobrý den! Manžel OSVČ se dostal vinou jemu nezaplacené zakázky do dluhů a následně do exekučního řízení. Mě jako ženě na mateřské byl obstaven účet, kam mi chodí mateřská na mé dítě, přestože na úřadu mi řekli, že na to exekutor nemá nárok a i mi napsali dopis, ten se mi pouze vysmál s tím, že úřady si můžou chtít co chtějí, že jemu jde o peníze a bude si to dělat, jak chce. Kde je tedy pravda, kde jsou hranice zákona?

Bezplatná právní poradna online: Stručně řečeno: potřebujete právní zastoupení (advokáta), a to ihned. Pokud si to nemůžete vůbec dovolit, zkuste se podívat na nějakou www. obcanskeporadny.cz - exekutor si nemůže dělat co chce, pokud jde o výživné, které vám chodí na účet, musíte ale žádat o vyloučení těchto prostředků z exekuce - ale hned, jestli není pozdě! Na úřadu si zkuste zařídit, ať vám mateřskou posílají složenkou.

Barbara: Dobrý den, před 5 lety jsem se rozvedla. V majetkovém vypořádání manželů na sebe naše dluhy převzal manžel (úvěr u banky a půjčka u nebankovního ústavu). Po rozvodu ovšem nic neplatil. Výše uvedené půjčky byly psané na moje jméno… tak jsem si raději půjčila od rodiny a vše zaplatila… měla jsem obavy, aby mi nenaskákaly ještě úroky. Jak nyní postupovat… aby bývalý manžel dostál svého závazku a peníze mi vrátil? Nebankovní půjčku měl ještě jednu i na své jméno… tu určitě rovněž neuhradil. Nemůže mi i nyní … po letech… přijít exekuce, coby bývalé manželce? Děkuji

Bezplatná právní poradna online: Můžete po manželovi chtít, co jste za něj zaplatila - problém je, jestli to stihne vzhledem k promlčecí lhůtě, která je obecně tři roky. Té druhé půjčky bych se obával řádově méně.

Kamila: Dobrý den, mám přítele, přemýšleli jsme o svatbě. Ale. přítel má nemalé dluhy z minulosti, má i exekuce. Co by to znamenalo pro mě, kdybychom se opravdu vzali. ? Děkuji

Bezplatná právní poradna online: Spoustu nepříjemností - neberte si ho.

irena kovářov: jsem v důchodu, žiji se synem ve spol. domácn. a splácím 3 kreditní karty. v případě mého úmrtí - bude můj dluh platit syn? Nic nevlastním. Děkuji

Bezplatná právní poradna online: nebude, pokud se vzdá dědictví, anebo ještě pokud si v rámci dědického řízení "vyhradí soupis majetku" - pak bude platit Vaše dluhy jen do výše hodnoty zděděného majetku.

Mariana: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat manžel vstoupil do insolvence ještě před manželstvím, chtěla jsem se zeptat zda v případě rozvodu či úmrtí manžela přechází insolvence na mně jako jeho manželky. Děkuji za odpověd

Bezplatná právní poradna online: Insolvence by měla být jeho osobní, v takovém případě bych řekl, že ani nevzniklo společné jmění - smrtí nebo rozvodem na Vás insolvence určitě nepřechází.

Tomáš Stržínek: Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jak získat zpět peníze od bývalé partnerky, která si ode mne půjčila a peníze nechce vrátit. Lze to řešit i soudní cestou? Děkuji za odpověď, Tomáš

Bezplatná právní poradna online: Pokud jste nebyli manželé, je to jednoduché - dejte ji písemně předžalobní vývzu a pokud nebude stále plnit, žalujte ji - ale musíte umět dokázat, kdy a kolik jste jí poskytl a jestli to bylo za nějaký úrok (písemná komunikace/maily/svědci, kteří "byli u toho").

Jar. Skrbek: Dobrý den. Bývalá manželka má dluh u VZP z doby kdy jsme ještě nebyli manželé. Ze strany VZP je na tento dluh vedena exekuce. V současné době jsme již rozvedeni, může se exekuce tákat moji osoby, nebo mého majetku.

Bezplatná právní poradna online: Bez znalosti podrobností, kdy dluh vznikl, se domnívám, že ne.

J. : Dobrý den, jak by se prosím řešilo, kdyby se dlužník po prohlášení konkursu na jeho majetek oženil? (Mělo by to důsledky i na jeho nového manžele? ) Díky.

Bezplatná právní poradna online: Již jsem odpovídal níže.

Jan Konečný: Rád bych slišel podrobnosti úskalí předmanželské smlouvy. Mám dluhy z předešlého života a nerad bych, aby je platila má současná partnerka. Jsem poprvé v životě štasten a spokojený a ona si to jistě nezaslouží. Rád bych podotknul, že je mi 56 let.

Bezplatná právní poradna online: Navštivte notáře nebo advokáta - v tomto případě je třeba vždy posoudit konkrétní okolnosti - hlavní úskalí je pro Vás asi v tom, že pokud již dluh existuje, tak se na věřitele a jeho pohledávku za Vámi nebude vztahovat, pokud s tím věřitel nesouhlasil … jinými slovy, předmanželská smlouva je pro vás obtížně použitelná. Vstup do manželství důkladně zvažte …

Radka : Dobrý den, můj otec má už 15 měsíců zablokovaný SVŮJ účet, kvůli dluhu jeho současné manželky, který vznikl z jejího podnikání 4 roky, před uzavřením sňatku s mým otcem. Nechápu, jak je to možné a chtěla bych od Vás názor, jak si myslíte, že se to bude dále řešit a nebo kam se obrátit? Výše dluhu je skoro 2 000 000 Kč

Bezplatná právní poradna online: Vzhledem k dlouhé době, které uplynula od zahájení exekuce mě nenapadá, co by se s tím v tuto chvíli dalo dělat. Pokud se Vaše otec rozvede, jeho příjmy po rozvodu manželství by již do exekuce neměly jakkoliv spadat, neměly by být exekutorem postiženy.

vlaďka: Dobrý den, chci se zeptat, jestli jsem dobře pochopila změny v Občanském zákoníku, co se týče zadlužování jednoho z manželů. Jsme s manželem již 4roky odloučeni (bydlí v jiném městě) ale nejsme rozvedeni. Pokud by se manžel např. rozhodl podnikat a vzal si úvěr… jsem já jako jeho stále ještě manželka zodpovědná za jeho dluhy, které se netýkají nákladů na domácnost a pořízení věcí do domácnosti? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.

Bezplatná právní poradna online: Nejste, ale pokud se dostane do dluhových problémů, budete s tím mít nepříjemnosti a náklady - proto zvažte rozvod.

maršíčkova: dobry den je povinen exekutor posilat upomínku nebo ne?

Bezplatná právní poradna online: Ne - nejdřív majetek "obstaví" a pak se teprve řeší, co do exekuce patří a co ne … podstatná je aktivita toho, koho se to týká, a to bezodkladně, co se o exekuci dozví.

Zuzka: Dobrý den, co dělat v případě, kdy manželovy dluhy neustále narůstají a on situaci odmítá řešit! : - (Umoření dluhů řeší dalšími půjčkami, čímž zadlužuje mě a i naše děti. Bojím se exekuce, protože bydlíme v bytě, který je psaný na něho, i když při jeho pořizování jsem přispěla částkou 600 tis. Kč a dosud jsem ho bohužel nedonutila, aby byt byl psaný i na mě! Momentálně jsem v zoufalé situaci. Bojím se, že jeho pohledávky narůstají i když mi to nepřizná a já mám strach, že skončím i s dětmi díky exekucím na ulici : ' (Poraďte mi prosím, co v této zoufalé situaci lze dělat? Beru 17tis. Kč čistého a nelze z tohoto platu utáhnout domácnost s dětmi samostatně : - (Děkuju Vám za rady a přeji hezký den, Z.

Bezplatná právní poradna online: Pokud neuvažujete rovnou o rozvodu, podejte návrh k soudu na omezení společného jmění - na vás by asi připadal důvod "marnotratnosti" Vašeho manžela. Opravdový problém budete mít tehdy, pokud ty dluhy jsou nějakým způsobem používány na běžný provoz Vaší domácnosti - pak se vás týkají v plné výši, ať jste s nimi souhlasila nebo ne - pokud to není ten případ, tak není za takové dluhy možné postihnout váš plat, ale budete mít pořádnou práci s tím, až na vás uhodí exekutor, a budete to prokazovat …

Eva Áčková: Jsem vdaná a žiji odděleně v ČR, manžel žije za oceánem. Odpovídám za jeho případné dluhy?

Bezplatná právní poradna online: Otázka je hodně obecná, ale řekl bych, že jen za minimum z nich. Manželství a oddělený život (manželé spolu nežijí, neví, co kdo dělá a čím se živí, jaké má závazky … ) ale obecně není věc, která by bylo z právního hlediska žádoucí

Iveta: Prosim vas, ziju s přítelem a mam ještě spolecny dům s ex manželem, ktery ho spalci po splatnosti (uz strhli par krat peníze z uctu i mne jako rucitelovi) Muze to do budoucna zasahnou pritele a jeho majetek pokud u neho bydli i s dcerkou ale trvalou adresu mame jeset u ex-teda ve dome na který je hypotéka a stavebnym uver, musim rict ze jsem jsem 50% vlastníkem dane nemovitosti kterou jsem nabyla v manzelstvi darovaci smlouvou z jeho strany-exmanžela (musel mi to darovat protože jsem to kupovali před manzelstvi a ja jsem jen rucila anic mi teoreticky nepatrilo-v pripade smrti)

Bezplatná právní poradna online: Vašeho přítele by situace s Vaším ex-manželem zasáhnout neměla. Může Však zasáhnout Vás a Váš majetek - teoreticky je možné, pokud by se exekutoři nějak dozvěděli, kde bydlíte, že by provedli exekuci i v domě Vašeho přítele - tedy opět problém dokazovat, co v domě je jen Vaše a co je jeho… pokud však za dluh ručíte, tak se s touto situací nedá nic moc dělat.

Alena: Dobrý den, maminka manžela před odchodem do důchodu uzavřela několik smluv na půjčky, poměrně na vysokou částku. Nyní má na důchod exekuci. Nic jsme netušili, dozvěděli jsme se to až od cizích lidí. V současný zdravotní stav maminky je poměrně vážný. Stydím se na to zeptat, ale musím na to neustále myslet: jak se řeší tyto závazky v případě jejího úmrtí. Jsme povinni je uhradit?

Bezplatná právní poradna online: již jsem odpovídal na podobný dotaz níže.

Jitka: Dobrý den pane magistře. Dnešní téma je jak pomocná ruka pro naši domácnost. Mám hypotéku, zatím 6 let splácení, před sebou ještě něco kolem 2O let. S partnerem máme půlroční dítě a téma svatby a manželství je vždy předmětem sváru. Partner si mě "nechce" vzít v důsledku zatížení hypotékou. Předmanželská smlouva tedy není ani v tomto případě ošetřením pro něj, aby se jej nikdy možná exekuce nedotkla? Začínám si zvykat, že je situace taková a chápu jeho obavu, ale vysvětlovat něco okolí je nad moji sílu a psychickou pohodu. Prosím, jinak můj dotaz ve vysílání nezveřejňovat. Děkuji za odpověď.

Bezplatná právní poradna online: Dobrý den, jak už jsem několikrát napsal, ten dluh je jenom Váš a i řekl ve vysílání, ten dluh je jenom Váš, ale Vašeho partnera, pokud byste byli manželé, by se to týkalo ve chvíli, kdy by jste dluh nemohla platit, byla by na něj exekuce a Váš partner/manžel by musel strpět exekuci na tu část Vašeho společného majetku, která připadá na Vás … což se samozřejmě v průběhu času mění … takže se obávám, že jeho přístup je bohužel racionální a předmanželská smlouva Vám mnoho nepomůže … Ale výhoda zase je, že ten dům, až ho splatíte, bude jenom Váš ; )

ruzickova: dobry den chci se zeptat, kdyz dcera uzavrela predmanzelskou smlouvu, tak že do 20000tisic zodpovidaji oba a nad kazdy sam udelal takove dluhy o kterych nemela vubec tuseni a tet je zhroucena jak to dopadne dekuji za odpoved

Bezplatná právní poradna online: Dcera nemá důvod k tomu, aby se hroutila ; ) … jak jsem říkal na začátku, v majetkových rodinných vztazích vždycky záleží na konkrétních okolnostech manželů/budoucích manželů - podle současné právní úpravy/nového občanského zákoníku a navazujících procesních předpisů je ochrana osob, které uzavřeli předmanželskou smlouvu, výrazně vyšší, než tomu bylo předtím - obecně platí, že musí být aktivní - pokud o nějakých dluzích ví, ať to všechno vezme k advokátovi, který jí konkrétně poradí, na co se má připravit a co dělat v případě, že nějaká exekuce přijde.

Olga: Dobrý den, máme s manželem společný úvěr, u kterého jsme si nyní snížili splátky. S manželem budeme žádat o rozvod, ale do té doby, než bude rozvod dořešen, je možné se třeba u právníka domluvit na sepsání "papíru", že manžel bude splácet celou výši dluhu a moje polovina bude považována zase jako jeho výše alimentů, kterou mi tímto vyplácet nebude? Děkuji moc za odpověd, hezký den

Bezplatná právní poradna online: Možné to je, ale ve Vašem případě s tím bude muset souhlasit poskytovatel úvěru, aby to vůči němu mělo nějaký účinek …

Zuzana: Dobrý den. Chci se Vás zeptat jestli je lepší mít předmanželskou smlouvu, a nebo společné zúžení jmění manželů? Děkuji za informaci

Bezplatná právní poradna online: určitě je lepší řešit majetkové poměry před uzavřením manželství - předmanželská smlouva nabývá účinnosti uzavřením manželství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.