Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla nám zaslána objednávka, kde objednavatel zadal tuto větu: "Zhotovitel nesmí bez písemného souhlasu objednavatele postoupit či zastavit na třetí osobu pohledávku za objednavatelem vzniklou dodáním zboží." Vyložili jsme si větu, že nemůžeme po nezaplacení pohledávku předat právníkovi či vymahačské firmě.

Ale než budeme něco řešit chtěla bych se zeptat zda to tak je a zda na to objednavatel má vůbec právo. Děkuji, Dita

ODPOVĚĎ:
Pokud jste se k takové povinnosti smluvně zavázali, tak to možné je, občanský zákoník je v oblasti závazkových vztahů značně benevoletní a ponechává na účastnících smlouvy, jak si svá práva a povinnosti ujednají.
Pokud však smlouva vylučuje postoupení či zastavení pohledávky, neznamená to, že byste pohledávku nemohli dát k vymáhání právníkovi. Právník jedná Vaším jménem a na Váš účet. Stejným způsobem Vás může zastupovat i vymahačská firma. Smlouva pouze vylučuje to, abyste této společnosti či jiné třetí osobě pohledávku postoupili.
Má úvaha je, zda se jedná o seriozního objednatele a zda máte nějakým způsobem ošetřeno placení, záloha na plnění zhotovitele apod. Dle mého názoru objednatel už předem usuzuje, že bude dlužníkem, což vnáší v mých očích jistou nejistotu do tohoto smluvního vztahu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.