Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kamarád umluvil manžela, aby si na sebe vzal auto z bazaru na splátky, protože jemu by ho nedali a že ho bude platit. Po čase přestal platit, leasingová společnost zrušila smlouvu a že máme zaplatit 148.000,- nebo vrátit auto. Peníze kamarád neměl a auto nám dát nechtěl, aby jsme ho vrátili, tak pro to auto manžel jel s Policií a pak jsme auto vrátili.

Leasingová společnost dala auto na aukci a prodala ho za 53 000,- a má se doplatit 95 000,-. Kamarád to nechce platit, takže to platíme my, protože nám jinak hrozí exekuce. Peníze na auto nám vždy vozil a my jsme to platili, máme plno SMS, kde je napsáno, aby dovezl peníze na auto a on odepisoval, že peníze nemá, až je bude mít tak je doveze nebo je má a večer je doveze. Máme plno svědků, že to auto bylo jeho i jeho matka všechno ví. Když se chceme domluvit jak to bude platit tak i s mámou nám vyhrožují Policií, že nás udají, že je obtěžujeme. Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Hrozba Policií je v tomto případě ze strany kamaráda směšná, neboť Vy jste oprávnění věřitelé, kteří se na svém dlužníkovi domáhají svých zákonných práv. Doporučuji kamarádovi napsat písemně tzv. předžalobní upomínku (předžalobní výzvu), což není nic jiného než dopis, kde jej na základě Vámi uzavřené dohody do určitého data vyzýváte k zaplacení té a té částky. Klidně si k částce přidejte i náklady, které jste s prodejem auta měli. Jen tuto částku nezapomeňte specifikovat a odůvodnit. Do dopisu dále přidejte upozornění, že pokud kamarád svůj závazek dobrovolně nesplní, obrátíte se na soud.
V případě nevyhovění Vašich požadavků ze strany kamaráda Vám tedy opravdu zbývá jen soudní řešení. Na soud se obraťte žalobou o zaplacení dlužné částky (peněžitého plnění), kde opět nezapomeňte uvést, na základě čeho se částky domáháte (ujednání o pomoci kamarádovi), doložte toto ujednání (svědecká výpověď, sms) a napište jakou přesnou částku požadujete. Přiložte soudu i předžalobní upomínku, jako důkaz, že jste se věc snažili řešit (urgovat dluh) mimosoudní cestou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.