Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dlužník mi odmítá zaplatit dlužní úpis ze dne 8.12.2013 - 100 Euro. Uzná mi soud podání žaloby na platební rozkaz na zaplacení částky v eurech, nebo je nutno tuto sumu přepočítat na koruny? Případně jak? Dlužníkovi jsem zaslal upomínku doporučeně, ale bez doručenky.

Upomínka se vrátila zpět po 3 týdnech jako nevyzvednutá (adresát nezastižen). Uzná mi soud náklady řízení? Nevadí, že to bylo doporučeně bez dodejky? Mám raději upomínku zaslat znovu doporučeně s doručenkou, nebo  doporučeně s dodejkou? Jaký je mezi tím rozdíl? Stačí k případné žalobě jako přílohy přiložit kopie (kupní smlouvy, dlužní úpis, upomínka, podací lístek), nebo musím přiložit originály?
Kolik Kč budou soudní poplatky? Děkuji, Jindřich

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:

1/ Žaloba v cizí měně:
Dle § 155/2 Občanského soudního řádu platí, že výrok rozsudku o plnění v penězích může být vyjádřen v cizí měně (neodporuje-li to okolnostem případu) jestliže:
a/ plnění vychází z právního jednání, v němž je vyjádřeno v cizí měně (např. je-li tedy kupní cena sjednána v cizí měně), žalobce požaduje plnění v cizí měně a devizové předpisy umožňují tuzemci, který má plnit, plnění v navrhované cizí měně poskytnout bez zvláštního povolení, nebo
b/ některý z účastníků je cizozemcem.

Žalovanou částku proto můžete vyjádřit v eurech, přičemž dospěje-li ve Vašem případě soud k názoru, že nejsou splněny předpoklady pro přiznání plnění v cizí měně (uvedené výše), stanoví soud i bez návrhu plnění v měně České republiky (§ 155/3 Občanského soudního řádu).

2/ Doporučená poštovní zásilka:
Pro bezproblémové přiznání nákladů soudního řízení je dle § 142a/1 Občanského soudního řádu zapotřebí, abyste alespoň 7 dnů před podáním návrhu na zahájení řízení zaslal na adresu pro doručování, případně na poslední Vám známou adresu dlužníka výzvu k plnění (tzv. předžalobní výzvu). Občanský soudní řád tedy požaduje pouze zaslání, nikoli doručení této výzvy, zároveň je však zapotřebí, abyste byl schopen prokázat, že:
a/ se skutečně jednalo o předžalobní výzvu (je tedy vhodné ponechat si jednu kopii této výzvy),
b/ byla tato předžalobní výzva odeslána na adresu dlužníka (v tomto ohledu tedy není podstatné, jakou konkrétní poštovní službu zvolíte, je však zapotřebí, abyste byl schopen předmětnou skutečnost prokázat, jako minimum lze označit poštovní podací lístek).

Pro odlišení jednotlivých poštovních služeb Vás odkazuji na web České pošty:

http://www.ceskaposta.cz/sluzby/psani/cr/doporucene-psani

3/ Přílohy žaloby:
K žalobě (resp. návrhu na vydání platebního rozkazu) přiložte maximum dokumentů, které prokazují Vámi tvrzené skutečnosti. Nad rámec Vámi uvedených listin je vhodné přiložit rovněž kopii dopisní obálky, v níž se Vám vrátila předžalobní výzva (pro doložení Vašeho tvrzení o nezastižení dlužníka). Předmětné dokumenty postačí přiložit v kopiích, přičemž v žalobě uveďte, že na vyžádání soudu jste samozřejmě schopen dodat rovněž jejich originály.

4/ Výše soudního poplatku:
Dle § 6/6 zákona o soudních poplatcích platí, že je-li základ poplatku vyjádřen v cizí měně, vypočte se procentní poplatek ze základu poplatku přepočteného na českou měnu podle kursu vyhlášeného Českou národní bankou platného k prvnímu dni kalendářního měsíce, v němž je poplatek splatný nebo v němž soud vydá rozhodnutí o povinnosti zaplatit poplatek. V tomto ohledu Vám pak doporučuji nehradit soudní poplatek současně s podáním žaloby (resp. návrhu na vydání platebního rozkazu), nýbrž vyčkat, až budete k tomuto kroku vyzván soudem, neboť v usnesení soudu bude výše soudního poplatku již přesně vypočtena.

Co se týče výše soudního poplatku, lze odkázat na sazebník soudních poplatků, který tvoří přílohu zákona o soudních poplatcích. Dle položky 1/1 písm. a) tohoto sazebníku pak soudní poplatek za návrh na zahájení občanského soudního řízení, jehož předmětem je peněžité plnění, činí:
- do částky 20.000,- Kč – 1.000,- Kč
(s ohledem na výši Vámi požadované částky pak další kategorie tohoto soudního poplatku neuvádím)

Pokud byste se rozhodl podat k soudu návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, činil by soudní poplatek dle položky 2/1 písm. a) sazebníku soudních poplatků 800,- Kč (tzn. je-li žalováno do částky 20.000,- Kč).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.