Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné žádat o zpětné vrácení poplatku za prodlouženou dobu studia, jelikož od 08/2013 platí nový zákon, který stanovuje na všech fakultách Masarykovy univerzity poplatky ve výši 3.900 Kč/započatý semestr. 09/2008 - 08/2012 jsem platila za každý semestr studia na Ekonomicko-správní fakultě 15.000 Kč.

Jaká je promlčecí doba, zda ještě vůbec má smysl žádat o vrácení rozdílové částky, tj. 11.000 Kč za semestr. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Dle znění Vašeho dotazu předpokládám, že máte na mysli změnu příslušné části Statutu Masarykovy univerzity, nikoli změnu zákona.

V tomto případě je nutné si uvědomit, že každá změna právního předpisu (ať už obecně závazného či interního) je účinná vždy od stanoveného dne, v případě změny statutu veřejné vysoké školy musí dojít k jejímu schválení Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Žádný právní předpis (resp. jeho změna) pak nemůže vztahovat svou účinnost do minulosti; v opačném případě by se jednalo o tzv. pravou retroaktivitu, tzn. zpětnou účinnost právního předpisu, která je v prostředí českého právního řádu nepřípustná.

Pro ilustraci nemožnosti zpětné účinnosti změny Statutu Masarykovy univerzity je vhodné si představit, že při eventuálním zvýšení poplatku za prodloužené studium by byla veřejná vysoká škola oprávněna vymáhat po svých studentech doplacení rozdílu mezi původní a novou výší poplatku za několik let zpětně, kterýžto mechanismus by přinesl do právních vztahů naprostou nejistotu. Ani opačný postup, t. j. zpětné vracení rozdílu poplatku ze strany veřejné vysoké školy, proto není možný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.