Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Díval jsem se na Vaši odpověď na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/433-vymazani-z-registru-solus-v-dobe-probihajici-exekuce-na-plat-mzdu.html  Je skutečně výmaz ze soukromého registru možný až po ukončení exekuce a ne tedy kdykoliv na požádání dlužníka? Domnívám se, že soukromá osoba může z nestátního rejstříku (v rámci ochrany osobnosti atd. atd.) požádat o výmaz ze Solusu kdykoliv. Tuším ve věci rozhodoval i Nejvyšší soud. Děkuji, Aleš

ODPOVĚĎ:
Evidence v registru dlužníků typu Solus je možná pouze se souhlasem subjektu osobních údajů. Úřad na ochranu osobních údajů udělil registru Solus pokutu za vedení této evidence, neboť dle jeho názoru dlužníci nedali souhlas se zpracováním svých osobních údajů. Následně podal Solus správní žalobu pro zrušení nezákonného rozhodnutí. O žalobě dosud nebylo pravomocně rozhodnuto. Podle mého názoru je vedení evidence v registru v pořádku. Solus je sdružením bankovních subjektů a sektorových poskytovatelů služeb a dodávek (mobilní operátoři, dodavatelé elektřiny apod.). Všechny tyto subjekty ve svých všeobecných úvěrových podmínkách nebo všeobecných obchodních podmínkách uvádějí poučení o zpracování osobních údajů, jehož součástí je i upozornění na možnost evidence v registru dlužníků. Tyto podmínky klient podpisem smlouvy akceptuje, ačkoliv v podstatě nemá jinou možnost než s nimi souhlasit. Podpisem smlouvy je tedy udělen souhlas k vedení v evidenci pro případ vzniku dluhu. Proto setrvávám na názoru, že výmaz z registru Solus je možný až po uhrazení pohledávek, kvůli jejichž nesplacení byl dlužník do registru zaevidován.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.